Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които се въвеждат облекчения в регулаторните режими

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които се въвеждат облекчения в регулаторните режими

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които се въвеждат облекчения в регулаторните режими

12 март 2009 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 12 март 2009 г. на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които се въвеждат облекчения в регулаторните режими, засягащи търговията с ветеринарномедицински продукти и превоза на животни. Законопроектът предвижда лицензионните режими за търговия на едро и дребно с ветеринарномедицински продукти, както и за превоз на животни, да се променят на регистрационни. По този начин компетентният орган няма да има право на преценка по целесъобразност на регистрацията на съответната дейност, а ще бъде задължен да извърши регистрацията при спазване само на изискванията за законосъобразност, пояснява вносителят. В законопроекта са посочени регламентите, отнасящи се до ветеринарномедицинската дейност, органите, които следва да контролират изпълнението им, както и административнонаказателната отговорност за нарушителите.

В законопроекта са включени и изисквания относно държавния ветеринарно-санитарен контрол върху безопасността на храните. В преходните и заключителните разпоредби са предвидени промени в Закона за храните, с което се избягва разделянето на правната уредба относно осъществяването на държавния ветеринарно-санитарен контрол в два закона, дублиране на разпоредби и противоречия между правни норми, отнасящи се до една и съща дейност, поясняват от правителството. Според правителството по този начин в Закона за храните ще останат общите разпоредби относно храните, а специалният Закон за ветеринарномедицинската дейност ще урежда държавния ветеринарно-санитарен контрол върху безопасността на храните от животински произход.

Парламентът гласува да бъде създадена временна парламентарна комисия за промени в изборното законодателство и избирателната система и прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за държавната собственост, на първо четене промени в Закона за туризма и на второ четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Народните представители приеха на второ четене законопроекта за платежните услуги и платежните системи, на първо и второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, на второ четене промени в Закона за железопътния транспорт и на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, внесени от Татяна Дончева и група народни представители, на първо четене промени в Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, както и Доклада за дейността на Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия за периода от 20 юли до 20 декември 2008 г.