Георги Пирински и народни представители участваха във възпоменателното честване по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи

Георги Пирински и народни представители участваха във възпоменателното честване по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи

Георги Пирински и народни представители участваха във възпоменателното честване по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи

10 март 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и народни представители участваха на 10 март 2009 г. на поклонението по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи. Възпоменателното честване се проведе пред паметната плоча до Народното събрание. Инициатори на отбелязването на годишнината бяха Организацията на евреите в България "Шалом" и софийската еврейска общност.

Може би днес още по-ясно си даваме сметка, че спасяването на българските евреи не е случайно събитие в България, отбеляза председателят на Народното събрание в изказването си пред участниците в честването. Той припомни, че независимо от политически убеждения и от страстите на деня, повече от четиридесет народни представители са застанали срещу част от най-зловещия план, който човечеството познава – изтреблението на цял народ. По думите му именно на фона на паметта за този план можем още по-осезателно да почувстваме величието на духа на българския народ. Днес тази памет ни е не по-малко нужна от когато и да било, защото чувстваме, че и светът, и нашата страна са изправени пред предизвикателството да преоткрият своето хуманно наследство, своята мисия – да бъдат носители на човешкото, на хуманното, на просветеното в условия, в които чувстваме зараждането и отново възбуждането на низките страсти, заяви Георги Пирински.

Председателят на Народното събрание призова да пазим в съзнанието си неповторимото като стойност човешко съпричастие, демонстрирано от българския народ преди 66 години и волята му да не допусне изтреблението на своите сънародници. Заедно с общото усилие на всички честни хора по света – да възтържествува човещината, доброто, цивилизованото, демократичното над мракобесието, подчерта той.

Председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти заяви, че лекарството срещу омразата е борбата срещу всички прояви на ксенофобия, расизъм и антисемитизъм. Той призова да не се забравя, че евреи са били спасени и в други страни на Европа – Дания, Франция, Италия, дори и в пределите на нацистка Германия, но само в България е спасено цялото еврейско общество.

На поклонението по повод 66-та годишнина от спасяването на българските евреи ученици от 91-ва гимназия с преподаване на немски език „Проф. Константин Гълъбов” представиха свои есета на тема „За какво ни служи Холокоста днес?”, а детски хор от 134-то СОУ „Димчо Дебелянов” изпълни песни на иврит.

10 март е обявен за "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството” с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати.