Регионалното сътрудничество и общата европейска перспектива пред България и Македония обсъдиха Георги Пирински и председателят на македонския парламент Трайко Веляноски

Регионалното сътрудничество и общата европейска перспектива пред България и Македония обсъдиха Георги Пирински и председателят на македонския парламент Трайко Веляноски

Регионалното сътрудничество и общата европейска перспектива пред България и Македония обсъдиха Георги Пирински и председателят на македонския парламент Трайко Веляноски


5 март 2009 г.


Председателят на парламента Георги Пирински се срещна на 5 март 2009 г. с председателя на Събранието на Република Македония Трайко Веляноски. Македонска парламентарна делегация е на двудневно официално посещение в България по покана на Георги Пирински.


В срещата участваха заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи, председателят на Комисията по транспорт и съобщения Йордан Мирчев, председателят на Комисията по образование и наука Лютви Местан и народният представител от Групата за приятелство България – Македония Георги Юруков.


Двустранните отношения, регионалното сътрудничество и общата европейска перспектива пред България и Македония бяха централни теми на разговора. Председателите на законодателните институции констатираха със задоволство, че пред приятелските и добросъседски отношения между двете страни стоят нови перспективи и предизвикателството е те да бъдат задълбочени и обогатени. Значителен принос за това могат да имат парламентите на двете страни чрез интензивно сътрудничество между парламентарните комисии и групите за приятелство, бе посочено на срещата.


Георги Пирински и Трайко Веляноски споделиха общото си разбиране, че българският и македонският парламент са длъжни активно да съдействат за развитието на преките контакти между гражданите и деловите среди на двете страни. Икономическите връзки, взаимните инвестиции, развитието на комуникациите и инфраструктурата бяха откроени като приоритетни области на сътрудничество.


Подчертанна бе важността на изграждането на коридор номер 8 и бе отново потвърдена волята за оказване на парламентарна подкрепа за реализация на проекта. В тази връзка бе заявена и готовността за своевременно реализиране на инициативата за обръщение на председателите на парламентите на България, Македония, Албания и Италия до европейските институции, с което да се потърси подкрепа за неотложно осъществяване на стратегическия проект.


Георги Пирински и Трайко Веляноски бяха категорични, че с въпросите на историята следва да се занимават историците, а политиците трябва да работят за трайно, добросъседско и взаимноизгодно сътрудничество, основано на общото европейско бъдеще.


Председателят на македонския парламент определи като безпочвени появилите се съобщения за преместване на гробове на български войници в Македония. Никога не е имало такова намерение, заяви той.


Председателят на Събранието на Македония направи обръщение към Народното събрание в пленарната зала на българския парламент. В него той подчерта, че днес предизвикателството пред парламентите на двете страни вече е да развиват постигнатото с нови качествени форми и да разширяват позитивната атмосфера и енергия в целия регион. Това изискват от нас нашите граждани, това е наше задължение за бъдещите поколения, това е наша отговорност пред Европа и международната общност като цяло, заяви Трайко Веляноски.


В изявление за медиите председателят на Народното събрание Георги Пирински потвърди готовността на България да сподели своя опит и активно да съдейства на македонската страна по пътя й към членство в Европейския съюз. Ние споделихме еднозначното разбиране, че задача на двата парламента, на парламентаристите е да утвърждават отправения напред поглед, перспективата за развитието на двустранните отношения, да се стараем да не допускаме случайни, непроверени съобщения да тровят атмосферата в добросъседските ни отношения, заяви председателят на Народното събрание. В тази връзка аз бях особено доволен да чуя от господин Трайко Веляноски неговото уверение за пълната несъстоятелност на появили се съобщения напоследък за намерения за манипулации с гробове на загинали български войници на територията на Република Македония, подчерта Георги Пирински.


Председателят на македонския парламент Трайко Веляноски изрази благодарност към България за подкрепата, която страната ни оказва по пътя на Македония към членство в ЕС и НАТО. Той посочи, че реализацията на коридор номер 8 значително ще разшири възможностите за сътрудничество между бизнес-средите на двете страни и в целия регион.


В Народното събрание македонските парламентаристи разговаряха и с членовете на Комисията по европейските въпроси и на Комисията по външна политика.


Председателят на Събранието на Република Македония поднесе венец на паметника на „Незнайния войн”.