Георги Пирински изпрати съболезнователни писма до председателите на парламентите на Словакия и Китай

Георги Пирински изпрати съболезнователни писма до председателите  на парламентите на Словакия и Китай

Георги Пирински изпрати съболезнователни писма до председателите  на парламентите на Словакия и Китай

22 февруари 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински изпрати на 22 февруари 2009 г. съболезнователни писма до Председателя на Националния съвет  на Словашката република и до Председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители. Съболезнованията са по повод транспортната катастрофа край град Брезно в Словашката република, при която загинаха и бяха наранени десетки  граждани и във връзка с експлозията  в каменовъглената мина в китайския град Гуцзяо, отнела живота и наранила  много китайски миньори.

В писмото до своя словашки колега Н.Пр. Павол Пашка, председател на Националния съвет на Словашката република,  Георги Пирински пише :

“По повод трагичния инцидент, потопил в скръб много семейства и помрачил цяла Словакия, моля да предадете на близките на жертвите и на депутатите от Националния съвет на Словашката република моите и на народните представители от 40-то Народно събрание на Република България най-искрени съболезнования и съчувствие. В деня на национален траур изразявам най-искрена човешка съпричастност и солидарност към мъката на семействата на загиналите и към  приятелския словашки народ.
Всички в България дълбоко скърбим за жертвите. Искрена е и надеждата ни за скорошно възстановяване на ранените при катастрофата граждани.”

В съоблезнованията до До Н. Пр. У Банго, Председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, се казва :

„С покруса научих вестта за експлозията в каменовъглената мина в град Гуцзяо, отнела живота и наранила  много китайски миньори.
По повод трагедията, помрачила Вашата страна и потопила в скръб много семейства, моля приемете израза на най-дълбоки съболезнования към Вас, към  близките на жертвите и към депутатите от Общокитайското събрание на народните представители.
Искрено се надяваме, че с решителните усилия на спасителните служби и компетентната лекарска намеса животът на ранените миньори и на тези, за които се смята че са все още под земята, ще бъде спасен.”

Водещи новини

Времето