Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с президента на Македония Бранко Цървенковски

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с президента на Македония Бранко Цървенковски

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с президента на Македония Бранко Цървенковски

10 февруари 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 10 февруари 2009 г. с президента на Македония Бранко Цървенковски, който е на официално посещение в България. В срещата участваха също председателят на Групата за приятелство с Македония Маргарита Панева и председателят на Комисията по транспорт и съобщения Йордан Мирчев.

Георги Пирински и Бранко Цървенковски дадоха висока оценка на развитието на двустранните отношения и потвърдиха трайното желание за задълбочаване на добросъседските приятелски връзки. Споделено бе общото разбиране, че те трябва в най-пълна степен да отговарят на интереса на гражданите и да са фактор за стабилното развитие на региона.

Президентът на Македония отбеляза със задоволство, че в икономически план между двете страни се постигат все по-добри резултати и изрази надежда за увеличаване на българските инвестиции в Македония. Той подчерта, че страната му разчита на подкрепата на България по пътя й към членство в Европейския съюз и НАТО.

Председателят на Народното събрание потвърди готовността на страната ни да оказва пълноценно съдействие в тази насока. Сред основните приоритети в отношенията между двете страни той открои задълбочаването на икономическите контакти и развитието на инфруструктурните и транспортните връзки. Председателят на парламента акцентира върху значението на коридор номер 8 и се спря на инициативата за обръщение на председателите на парламентите на България, Македония, Албания и Италия до европейските институции, с което да се потърси подкрепа за неотложното реализиране на стратегическия проект, който е от изключителна важност за цяла Европа.

Георги Пирински отбеляза, че визитата на македонския президент в българския парламент съвпада с една забележителна дата – 130-та годишнина от Учредителното народно събрание, което поставя началото на съвременната българска държава.

По този повод Бранко Цървенковски изтъкна, че годишнината е красноречиво свидетелство за стабилните дългогодишни традиции на парламентаризма, държавността и конституционализма в България.

Времето