Български и гръцки депутати обсъдиха проблемите от блокадата на границата

Български  и гръцки депутати обсъдиха проблемите от блокадата на границата


Български  и гръцки депутати обсъдиха проблемите от блокадата на границата

31 януари 2009 г.

Във връзка с продължаващата блокада на българо-гръцката граница и усилията за разрешаване на възникналите проблеми, председателят на Групата за приятелство България – Гърция в Народното събрание Георги Юруков се срещна на  31 януари 2009 г.  с председателя на Групата за приятелство с България в гръцкия парламент Ставрос Дайлакис.

Срещата  се проведе  на ГКПП Илинден. От българска страна в разговора участваха народният представител Борис Ячев, българският консул в Солун Симеон Мангъров, областният управител на Благоевград  Владимир Димитров и заместник-областният управител Димитър Кръстанов.

В началото на срещата Георги Юруков връчи на Ставрос  Дайлакис писмо от председателя на Народното събрание Георги Пирински до председателя на гръцкия парламент Димитрис Сиуфас.В него се се изразява сериозна загриженост от развитието на ситуацията и настойчиво очакване за съдействие за незабавно отстраняване на пречките за възстановяване на трафика.

В изявление за медиите след срещата Ставрос Дайлакис, председател на Групата за приятелство с България в гръцкия парламент, изрази  надежда понеделник  да се окаже по-различен ден и да стане ясно дали ще падне блокадата на протестиращите гръцки фермери и на граничния пункт "Промахон" - съседния на българския ГКПП "Кулата", както това се случи вече на другите два пункта на българско-гръцката граница.

Народният представител Георги Юруков съобщи, че е предал послание от Георги Пирински до председателя на гръцкия парламент и отбеляза, че  българската държава активно е работила за разрешаване на този проблем. Той припомни за връчената нота на гръцкото посолство в България на 23 януари т.г. и за останалите стъпки, предприети за преодоляване на затрудненията, предизвикани от тази безпрецентна, по думите му, блокада, дала основание и на председателя на Европейската комисия да се обърне към гръцкото правителство.

Георги Юруков и Ставрос Дайлакис изразиха общата си увереност, че проблемът в най-скоро време ще бъде решен и  че това повече няма да се случва.

Председателят на групата за приятелство с България в гръцкия
парламент заяви, че право на стачка имат всички, но въпросът е да не създават проблеми на останалите обществени групи. Той е изразил надежда, че макар и да върви бавно, диалогът между гръцкото правителство и протестиращите ще даде скоро резултат.

В отговор на журналистически въпрос Ставрос Дайлакис е посочил, че е запознат с региона на Гоце Делчев и със затрудненията, които са изпитали тук много предприятия, за снабдяване с материали и осъществяване на нормален производствен процес заради блокадата на гръцките фермери. „Трудности се създадоха и за превоза на различни видове цитрусови плодове и зеленчуци”, е посочил той. „Аз от своя страна бих искал да се извиня за всички тези събития, които се случиха”, е заявил  гръцкият парламентарист.