Борбата с онкологичните заболявания обсъдиха на кръгла маса в парламента депутати, лекари, експерти и пациенти

Борбата с онкологичните заболявания обсъдиха на кръгла маса в парламента депутати, лекари, експерти и пациенти

Борбата с онкологичните заболявания обсъдиха на кръгла маса в парламента депутати, лекари, експерти и пациенти


26 януари 2009 г.


Борбата с онкологичните заболявания обсъдиха на кръгла маса в парламента депутати, лекари, експерти и пациенти. „Ограничаване и контрол на онкологичните заболявания в Република България: постижения и перспективи в превенцията на рака на маточната шийка” беше темата на форума , който се проведе  на 26 януари 2009 г. в зала „Изток” на НС.


Дискусията беше организирана от народните представители от Парламентарния консенсус за борба със социалнозначими заболявания съвместно с Българския национален раков регистър, Българска асоциация по онкогинекология, Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели, Европейска асоциация за рак на маточната шийка и Европейска коалиция на пациентите с рак. Форумът е в рамките на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка.


В приветствието си до участниците в кръглата маса председателят на Народното събрание Георги Пирински отбелязва, че за втори път парламентът е домакин на форум по проблемите на онкологичните заболявания. Той припомня, че на срещата миналата година е бил приет Меморандум за ефективна профилактика на онкологичните заболявания, а Народното събрание на 12 юни 2008 г. е излязло с Декларация в подкрепа на действията за ограничаване и контрол на онкологичните заболявания в България.


Българският парламент подкрепи действията за активна информационна кампания за профилактиката и скрининга на онкологичните заболявания; за внедряването на съвременни стандарти за лечение и грижа за пациентите; за създаването на междуинституционална работна група, която да изготви Национална скринингова програма и Национален антираков план, посочва Георги Пирински. Парламентът също се ангажира с усилията и контрола по изпълнение на целите на политиките за профилактиката, скрининг и лечение, допълва той.


Председателят на парламента отбелязва, че групата Парламентарен консенсус за борба със социалнозначими заболявания в България и всички членове на парламентарната комисия по здравеопазване са формирали ядрото, обединило усилията на професионалистите, гражданските структури и пациентите по скрининга, превенцията, ранната диагностика и лечението на онкологичните заболявания.


На форума заместник-председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер представи резултатите от работата на Парламентарния консенсус за борба със социалнозначими заболявания. Тя подчерта, че според прогнозите на водещи специалисти в областта през 2020 г. заболеваемостта от онкологични заболявания в света ще се увеличи с 50 процента и допълни, че това е едно изпитание от здравно, финансово и социално естество.


Министърът на здравеопазването Евгений Желев посочи, че кръглата маса е заключителна част от много интензивна седмица, посветена на рака на маточната шийка. По думите му е важно да се отбележи, че борбата с онкологичните заболявания е приоритетна цел както на законодателната, така и на изпълнителната власт. Въпреки това успехът може да бъде гарантиран само с обединените усилия на законодателната и изпълнителната власт и неправителствения сектор, добави здравният министър.


На кръглата маса Евгений Желев представи проектите на Национална антиракова програма и Национална скринингова програма. Националната програма за борба с онкологичните заболявания предвижда за пет години по нея да бъдат отделени 350 милиона лева от бюджета на НЗОК и на Министерството на здравеопазването, както и по оперативни програми на ЕС. Програмата е готова и в момента е на съгласуване в Министерството на здравеопазването, съобщи Евгений Желев.


Четирийсет милиона лева са предвидени за изграждане на онкологични центрове и за апаратурата; 20 млн. лв. - за обновяване на апаратурата за лъчетерапия. 120 млн. лв. годишно се отделят за медикаментозно лечение; 19 млн. лв. ще бъдат използвани за скринингова програма в областта на онкозаболяванията, уточни здравният министър.


Доц. Атанас Щерев от групата "Парламентарен консенсус за борба със социално значимите заболявания" информира, че в Европа всяка година се регистрират 50 000 нови случая на рак на маточната шийка и умират около 25 000 жени. Скрининговите програми могат да осигурят над 80 на сто превенция на рака на маточната шийка, а ваксините срещу рака на маточната шийка могат да са ефикасни при седем от десет случая, посочи той.


Сред участниците в кръглата маса бяха евродепутатът Алоиз Петерле, националният консултант по онкогинекология доц. Никола Василев, председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели Евгения Адърска, британският депутат Том Макнали.

Времето