Среща на Георги Пирински с бившия външен министър на Франция Ролан Дюма

Среща на Георги Пирински с бившия външен министър на Франция Ролан Дюма

Среща на Георги Пирински с бившия външен министър на Франция Ролан Дюма

19 януари 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 19 януари 2009 г. бившия министър на външните работи на Франция Ролан Дюма и другите участници от френска страна в проявите, свързани с 20-та годишнина от посещението на президента на Франция Франсоа Митеран в България. В разговора от българска страна участваха и народните представителки Анастасия Мозер и Ася Михайлова.

От френска страна бяха споделени впечатления за огромните промени, настъпили в България през изминалите две десетилетия. Ролан Дюма, сам участвал в посещението през 1989 г., прояви интерес към работата на българския парламент като институцията, призвана да гарантира и развива демократичните основи на управление и функциониране на обществото.

В отговор председателят на Народното събрание и участничките от българска страна запознаха гостите с развитието на парламентарното управление в страната и предизвикателствата, пред които то е изправено. Особено бе подчертано значението на връзките с парламента на Франция, както и задоволството от посещението на г-н Дюма и неговите колеги у нас.

Ролан Дюма информира от своя страна за законодателната дейност на френския парламент, за отговорностите и отношенията между институциите във Франция и сподели своя опит като дългогодишен парламентарист.

Бе споделено разбирането за необходимостта в съвременните условия да се преодолява дистанцията между парламент и граждани, те да се привличат към активно участие в политическия живот.

Водещи новини

Времето