Обща воля за задълбочаване на взаимодействието между гражданските структури и парламента изразиха председателят на Народното събрание и представителите на протестиращите

Обща воля за задълбочаване на взаимодействието между гражданските структури и парламента изразиха председателят на Народното събрание и представителите на протестиращите

Обща воля за задълбочаване на взаимодействието между гражданските структури и парламента изразиха председателят на Народното събрание и представителите на протестиращите

16 януари 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински разговаря на 16 януари 2009 г. с представители на протестиращите – студентски организации, земеделски производители, екологични организации и сдружения на майките. В срещата участваха и председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов, заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев, заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан, заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Георги Юруков, председателят на Комисията по околната среда и водите Георги Божинов, председателят на Подкомисията по усвояването на средства от ЕС към Комисията по европейски върпоси Радослав Иванов и заместник-председателят на Комисията по образованието и науката Валентина Богданова.

Представителите на всички организации подробно аргументираха своите основни искания и предоставиха в писмен вид конкретни въпроси, които желаят да бъдат решени.

На срещата беше констатирано, че част от исканията вече са решени, а други предстои да бъдат конкретизирани. Споделено бе разбирането, че още в началото на следващата седмица следва да се направи актуализация на исканията, те да се формулират в светлината на взетите решения и да се направи възможното всеки въпрос да бъде адресиран към онази държавна институция, която е пряко отговорна за решаването му.

Народните предсатвители поеха общ ангажимент, наред с необходимите промени в законите, да продължат да оказват съдействие за сериозен контакт и обсъждане със съответните институции, да контролират изпълнението на тези решения и да съдействат за тяхното решаване.

По студентските проблеми на 20 януари 2009 г. предстои кметът на Студентски град да организира нова среща на работната група, която анализира въпросите, поставени от студентите и на нея ще бъде направено конкретизирането на задълженията по организации и органи-изпълнители.

По проблемите в областта на екологията беше договорено да продължи контактът с Комисията по земеделието и горите при обсъждането и уточняването на крайната редакция на останалите текстове от законопроекта за промени в Закона за горите. Беше поет ангажимент работна група да се изясни конкретната ситуация и да излезе с констатации в разумен срок.

По проблемите на млекопроизводители, зърнопроизводители и пчелари беше отбелязано, че има вече гласувани решения на правителството, които променят досегашната ситуация – има гарантирани плащания на единица площ. Беше споделено общо разбиране, че е необходимо сериозно разглеждане на целия механизъм за функциониране на тези сектори и че още следващата седмица на съвместно заседание комисиите по земеделието и горите и по околната среда и водите ще разгледат тези проблеми.

От организациите на майките апелираха да се преодолее разпокъсаността на мерките и на отговорностите в сферата, защото има набор от държавни органи, всеки от които се занимава с част от проблематиката, но не се чувства единна и ясна политика, която да бъде синхронизирана и в законодателната, и в изпълнителната й част.

Председателят на Народното събрание се ангажира да съдейства исканията на организациите на майките да бъдат обсъдени следващата седмица на съвместно заседание на народни представители от парламентарните комисии, имащи отношение към поставените въпроси.

По време на срещата един общ проблем беше поставен много остро – че неправителствените организации нямат достатъчно добър контакт със законодателната и изпълнителната власт. В тази връзка беше обсъдено предложение от народните представители за проманя в ПОДНС, с която да се потърси възможност за привличане на граждански структури и инициативи при обсъждането на различни проблеми в парламентарните комисии, с чието придвижване лично се ангажира председателят на Народното събрание.

Водещи новини

Времето