Становище на Комисията по външна политика за развитието на кризата в Ивицата Газа и възможните пътища за нейното трайно разрешаване

Становище на Комисията по външна политика за развитието на кризата в Ивицата Газа и възможните пътища за нейното трайно разрешаване

Становище на Комисията по външна политика за развитието на кризата в Ивицата Газа и възможните пътища за нейното трайно разрешаване

15 януари 2009 г.

Комисията по външна политика изслуша на редовното си заседание на 14 януари 2009 г. министъра на външните работи Ивайло Калфин и заместник-министър Родион Попов във връзка с развитието на кризата в ивицата Газа. Министър Калфин запозна членовете на Комисията със събитията по продължаващия трета седмица военен конфликт и с актуалната позиция на българското правителство по възможния изход от него.

Изразена бе дълбока загриженост и крайно безпокойство от развитието на конфликта, довел до стотици жертви и хиляди ранени сред мирното население, в това число жени и деца. Безспорно е, че населението на Газа е на прага на хуманитарна катастрофа.

Задължително условие за нормализиране на обстановката е постигането на примирие и пълно преустановяване на обстрела на израелска територия от страна на Хамас и на военните действия от страна на Израел. Същото се отнася и за отварянето на пропускателните пунктове под международен контрол и преустановяване на контрабандата на оръжие към Близкия Изток.

Трайно решение на кризата в Газа не може да се търси с военни средства, а само чрез преговори. Важно условие за това е постигането на вътрешно-палестинско помирение.

Всяко по-нататъшно продължаване на военните действия на Израел в ивицата Газа и обстрелването от Хамас с ракети на селища в южен Израел отдалечават шансовете за бързо възстановяване и успешно развитие на близкоизточния мирен процес.

Въз основа на проведеното изслушване на министъра на външните работи и последвало обсъждане Комисията по външна политика прие единодушно следното

Становище:

1. Подкрепя  приетата на 8 януари 2009 г. от СС на ООН резолюция № 1860 относно конфликта в Ивицата Газа и призовава Израел и Хамас незабавно да пристъпят към нейното изпълнение.

2. Подкрепя френско-египетската инициатива за помирение на страните в конфликта и изразява надежда, че международните посреднически усилия и най-вече тези на Египет за паралелни преговори с Израел, Палестинската Автономна Власт и Хамас в Кайро ще бъдат успешни и ще доведат до начало на успокояване на ситуацията в ивицата Газа.

3. Приветства Декларацията на председателството на Европейския съюз по ситуацията в Ивицата Газа от 10 януари 2009 г. и подкрепя активните действия на Съюза за урегулиране на  кризата.

Времето