Георги Пирински: Готови сме да водим откровен диалог с онези протестиращи, които имат искания и могат да ги представят и аргументират

Георги Пирински: Готови сме да водим откровен диалог с онези протестиращи, които имат искания и могат да ги представят и аргументират

Георги Пирински: Готови сме да водим откровен диалог с онези протестиращи, които имат искания и могат да ги представят и аргументират


15 януари 2009 г.


Готови сме да водим откровен диалог с онези протестиращи, които имат искания, могат да ги формулират, представят и защитават, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински от парламентарната трибуна в началото на пленарното заседание на 15 януари 2009 г.


Георги Пирински припомни, че нееднократно е заявявал готовност да приеме всички представители на протестиращите, които биха пожелали да се срещнат с него, или с някой от народните представители. Той отбеляза, че по тази причина вчера е поискал да се изясни дали протестиращите желаят да излъчат свои представители, които да влязат в парламента, както и с кого биха искали да се срещнат. Отговорът, който получих, е, че те не желаят да влизат в Народното събрание, не желаят да представят свои искания тук, а биха искали да изразят своите искания от протеста си отвън, добави председателят на парламента.


Днес отново потвърждавам своята готовност да разговарям с представители на протестиращите, заяви Георги Пирински и изрази увереност, че всички народни представители, с които евентуално протестиращите биха искали да разговарят, също ще се отзоват на такова желание.


Председателят на Народното събрание припомни, че на 19 декември 2008 г. е провел две срещи с представители на студентски организации и с представители на екологични организации. Резултат от тези срещи са и законопроектите, които предстои да бъдат обсъдени днес – за промени в устройство на територията и на горите, подчерта той. Имаше среща с председателя на Комисията по земеделието и горите по проблемите на Закона за горите и преди няколко дни и вече имаме пред себе си законопроекти, които отговарят точно на онези искания, които бяха представени тогава пред Народното събрание, отбеляза Георги Пирински.


Изпълнителната власт организира среща на 22 декември 2008 г. в Областната управа на София с участието на всички министерства и други държавни служби, за да се набележат практически мерки в тези дни в Студентския град да се почувства промяна, посочи председателят на Народното събрание. Той допълни, че тогава е било съгласувано да се проведе нова среща днес, на 15 януари, в Областната управа, за да се направи рекапитулация – какво е извършено и какво не е извършено.


Председателят на парламента призова народните представители да бъдат обективни в това, че държавните институции и на изпълнителната власт, и на местната власт са със съзнанието, че има огромен обем проблеми, натрупани през годините, че за това се искат ежедневни, много систематични и упорити усилия, включително и преди всичко на законодателно равнище. Този процес върви с пряк контакт с онези протестиращи, които наистина имат искания, които наистина могат да ги формулират, да ги представят и да ги защитават и аргументират, заяви Георги Пирински.


На 19-и имаше и трета съставка протестиращи, които не желаеха да влязат в парламента, отбеляза председателят на Народното събрание. Той информира депутатите, че е излязъл и се е постарал да влезе в диалог с тях, но това не е било възможно.

Времето