Народното събрание е упражнило наблюдение и контрол върху 45 проектоакта на Европейската комисия

Народното събрание е упражнило наблюдение и контрол върху 45 проектоакта на Европейската комисия

Народното събрание е упражнило наблюдение и контрол върху 45 проектоакта на Европейската комисия

29 декември 2008 г.

Народното събрание е упражнило наблюдение и контрол върху 45  проектоакта на Европейската комисия от присъединяването на България към Европейския съюз досега. Проектодокументите са били разгледани съгласно Годишната работна програма на Народното събрание за 2007 и 2008 г.

Проектоактовете са обсъдени от 14 постоянни комисии на Народното събрание, като за целта са проведени общо 34 заседания, показва справка, изготвена от дирекция “Европейски съюз” на парламента. По 25 от  проектоактовете на Европейската комисия са изпратени доклади в Министерския съвет, в които е изразено становището на Народното събрание по позицията на България по разгледаните проектодокументи.

Народното събрание е изслушало доклад на министър-председателя на Република България за участието на страната в процеса на вземане на решения от Европейския съюз по време на Словенското и Френското председателство.

От присъединяването на България към Европейския съюз Народното събрание е извършило контрол за спазване на принципа за субсидиарност по отношение на два проектоакта – Предложение за Рамково решение на Съвета за изменение на Рамково решение 2002/475/ПВР относно борбата срещу тероризма СОМ (2007) 650 от 6.11.2007 г. и Предложение за Директива за прилагане на принципа на равно третиране на лицата без оглед на религиозна принадлежност или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация СОМ (2008) 426. След разглеждането на двата проекта Народното събрание е излязло със становища, че те съответстват на принципа на субсидиарността. Становищата на парламента са изпратени на Секретариата на Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на Европейския съюз (КОСАК).

За периода от 14 януари 2008 г. до 19 декември 2008 г. Народното събрание е приело над 40 закона, които въвеждат във вътрешното законодателство правото на Европейския съюз. Сред тях особено важни са Законът за регионалното развитие, Закон за енергийната ефективност, Закон на защита на конкуренцията, Закон за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, ЗИД на Закона за концесиите и ЗИД на Закона за обществените поръчки, ЗИД на Закона за пътищата, ЗИД на Закона за опазване на околната среда, ЗИД на Закона за подземните богатства.

През 2008 г. в интернет страницата на НС е изграден модул „Европейски съюз”, в който от месец май се публикува всяка седмица бюлетин „Евровести”. В него се дава актуална информация за събитията, случващи се в европейските институци и в Народното събрание, свързани с  членството на България в Европейския съюз. Изградена е и база данни с проектоактове, постъпващи от Еворопейската комисия.

Водещи новини

Времето