През Десетата си сесия 40-то Народно събрание е приело 59 закона, 43 решения и 4 декларации и е използвало повече от 41 часа пленарно време за парламентарен контрол

През Десетата си сесия 40-то Народно събрание е приело 59 закона, 43 решения и 4 декларации и е използвало повече от 41 часа пленарно време за парламентарен контрол

През Десетата си сесия 40-то Народно събрание е приело 59 закона, 43 решения и 4 декларации и е използвало повече от 41 часа пленарно време за парламентарен контрол

Законодателна дейност

През Десетата си сесия 40-то Народно събрание е приело 59 закона, 43 решения и 4 декларации. 20 от гласуваните закони са свързани с европейската интеграция на България, а 14 са ратификации на международни документи, по които България е страна. Това сочи справка, изготвена от дирекция „Законодателна дейност и парламентарен контрол”.

По време на сесията от 6 септември до 17 декември 2008 г. в парламента са постъпили общо 116 законопроекта, като 74 са внесени от народни представители, а 42 – от Министерския съвет.

Сред приетите изцяло нови закони са Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, Законът за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, Законът за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, Законът за инспектиране на труда и Законът за защита на конкуренцията. Народното събрание е направило промени в редица закони, сред които са Законът за насърчаване на заетостта, Законът за гарантиране на влоговете в банките, Законът за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове и Законът за движението по пътищата.

През Десетата сесия в Народното събрание са били внесени 47 проекторешения, като 42 от тях са предложени от народни представители.

В периода са постъпили 9 проекта за декларации, от които 4 са приети от парламента. Народното събрание направи Обръщение към гражданите на Република България по повод 100 години от провъзгласяването на Независимостта на българската държава. Депутатите излязоха с декларация в подкрепа на действията за ограничаване и контрол на захарния диабет в България. Парламентът прие и декларации за побоя, нанесен на българския журналист Огнян Стефанов и за осъждане на физическото насилие, упражнено след изборите в Петрич, проведени на 11 октомври 2008 г.

През 2008 г. Народното събрание е приело общо 159 закона, 150 решения и 8 декларации. 48 от гласуваните закони са свързани с европейската интеграция на България, а 42 са ратификации на международни документи, по които България е страна. Общо 315 са постъпилите през годината в парламента законопроекти, като 174 от тях са внесени от народни представители, а 141 – от Министерския съвет. Отхвърлените от Народното събрание законопроекти са 34.

В парламента през 2008 г. са постъпили 180 проекторешения, като 153 от тях са внесени от народни представители, а 27 - от Министерския съвет.

От началото на мандата си на 40-то Народно събрание е приело общо 616 закона, 478 решения и 25 декларации. 314 от одобрените закони са свързани с европейската интеграция на България, а 198 са ратификации на международни документи, по които България е страна.

В парламента са постъпили общо 1158 законопроекта, като 609 от тях са внесени от народни представители. Броят на отхвърлените законопроекти е 159.

От 11 юли 2005 г. до 17 декември 2008 г. са били внесени 633 проекторешения, от които 98 са на Министерския съвет, както и 54 проекта за декларации.

Парламентарен контрол

По време на Десетата сесия на 40-то Народно събрание е използвано 41 часа и 10 минути парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента. В периода 8 септември – 19 декември парламентарен контрол е провеждан в 11 пленарни заседания, като са използвани две форми – въпроси и питания, и разисквания по питане.

Общо през сесията са зададени 193 въпроса и 97 питания. От тях с писмен отговор са 88 въпроса и 14 питания, а с устен – 105 въпроса и 83 питания. Отговорено е на 137 въпроса и на 52 питания, предстои да се отговори на 39 въпроса и 21 питания, а 5 въпроса и 2 питания са оттеглени.

По време на завършилата сесия от ПГ на КБ са задали 12 въпроса и са отправили 4 питания, от ПГ на НДСВ – 2 въпроса и едно питане, от ПГ на ДПС – 2 въпроса и две питания. Депутатите от ОДС са задали 26 въпроса и са оправили 4 питания, от ДСБ – 63 въпроса и 36 питания, от Коалиция „Атака” – 28 въпроса и 2 питания. ПГ на БНС е участвала в парламентарния контрол със 7 въпроса и 2 питания, ПГ на БНД – със 17 въпроса и 3 питания и независимите народни представители – с 37 въпроса и 44 питания.

На най-много въпроси и питания е отговорил премиерът Сергей Станишев – 32, следван от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов – 20 и от министъра на вътрешните работи Михаил Миков - 19. Министрите на външните работи и на околната среда и водите са отговаряли на 16 въпроса и питания, министърът на образованието и науката – на 13, министърът на икономиката и енергетиката – на 12 и т.н.

В периода са проведени разисквания по едно питане – от народния представител Иван Костов към министър-председателя Сергей Станишев относно правителствената политика в условията на световната финансова криза. Разискванията са поискани от 48 депутати от парламентарните групи на ДСБ, ОДС, БНД и БНС.

Съществено място в парламентарния контрол заемат въпроси и питания с европейска насоченост – политиката на правителството за изграждане на положителен публичен образ на България; прозрачно разходване на европейските средства; политиката на правителството за борба с корупцията в областта на еврофондовете. Обхващани са теми от почти всички области на обществения живот – икономика и енергетика, финанси, вътрешни работи, земеделие и храни, социална политика, здравеопазване, образование и наука, регионално развитие, околна среда и т.н.

През 2008 г. в Народното събрание са постъпили общо 678 въпроса и 335 питания на народни представители. Проведени са три разисквания по питания и са отхвърлени три вота на недоверие към правителството.

От януари до декември тази година в постоянните комисии на Народното събрание е имало 54 изслушвания. От тях 14 са в комисията по европейски въпроси, 12 - в комисията по отбрана, 9 – в комисията по здравеопазване, 8 – в комисията за борба с корупцията, 7 – в комисията по земеделието и горите. По едно изслушване са провели комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, по бюджет и финанси, по труда и социалната политика, по политиката при бедствия и аварии.

От началото на мандата на 40-то Народно събрание парламентарен контрол е провеждан в 131 пленарни заседания. Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на Народното събрание е 410 часа и 3 минути.

Народните представители са задали 2284 въпроса и 1002 питания, отговорено е на 2031 въпроса и 700 питания. Предстои да се отговори на 39 въпроса и 21 питания, а 81 въпроса и 46 питания са оттеглени.
На най-много въпроси и питания са отговорили министрите на здравеопазването (Радослав Гайдарски и Евгений Желев) – 243, министрите на вътрешните работи (Румен Петков и Михаил Миков) – 233, министрите на земеделието (Нихат Кабил и Валери Цветанов) – 229, министърът на околната среда и водите – 224, министър-председателят Сергей Станишев – 214, министърът на регионалното развитие и благоустройството – 212, минисътрът на финансите – 200 и т. н.

В парламентарния контрол най-активни са били народните представители Иван Николаев Иванов – 282, Евдокия Манева – 260, Евгени Чачев – 173, Мария Капон – 171, Стела Банкова – 159 и т.н.

В периода от началото на мандата са проведени разисквания по три питания – от народния представител Донка Михайлова към министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова относно Националния план по заетост; от народния представител Иван Костов към премиера Сергей Станишев относно общата политика за противодействие на скока на цените, за компенсиране обезценяването на доходите, за косвено регулиране на ценовите равнища; от депутата Иван Костов към премиера за правителствената политика в условията на световна финансова криза.

40-то Народно събрание е отхвърлило досега шест вота на недоверие към правителството и е провело четири изслушвания.