Обществото има нужда от трезва критика на всичко, което ни възмущава, а не от насаждането на настроения срещу държавните институции, заяви Георги Пирински пред журналисти в парламента

Обществото има нужда от трезва критика на всичко, което ни възмущава, а не от насаждането на настроения срещу държавните институции, заяви Георги Пирински пред журналисти в парламента

Обществото има нужда от трезва критика на всичко, което ни възмущава, а не от насаждането на настроения срещу държавните институции, заяви Георги Пирински пред журналисти в парламента

18 декември 2008 г.

В обществото ни се формира, и то не от днес, чувство за всепозволеност, за пълно пренебрежение към норми, които всеки трябва да спазва преди всичко със собственото си поведение и съзнание, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински на 18 декември 2008 г. на брифинг за журналисти в парламента.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че едно от основните права, което всеки гражданин има, е да изразява мнение и да го разгласява със звук, слово, образ. Това е едно от основните постижения на демократичната система, която се стремим да укрепваме и развиваме, подчерта той. Веднага след това право, фиксирано в Конституцията, много ясно са определени рамките, в които то може да бъде упражнявано, допълни Георги Пирински. По думите му има пет забрани, които всеки трябва с пълно съзнание да спазва. Те са – да не се накърняват доброто име и правата на другите, да не се призовава към насилствена промяна на конституционния ред, към престъпление, към разпалване на вражда, към насилие върху личността.

На въпрос дали смята да сезира Съвета за електронни медии и прокуратурата, Георги Пирински отговори, че няма такива намерения. 

Това, което искам да кажа и да потвърдя е, че грижа преди всичко на тези институции, които са създадени по закон и Конситуция, е да следят първо, никой да не ограничава правото на свободен изказ и второ – никой да не злоупотребява със свободен изказ. Той изрази тревогата си, че в много случаи, в които публични изяви притесняват адресатите, те не търсят правата си, за да не попаднат в обектива на едни или други коментари. Според него регулаторен орган като СЕМ трябва много отговорно и прецизно, на базата на обективна, експертна преценка, да следи в медийното и в публичното пространство за спазването на определена хигиена. 

При положение, че има достатъчно основание да се смята, че се накърняват основни конситуционни и законови норми, свързани със самото държавно устройство, очевидна е компетентността на прокуратурата да се вгледа внимателно има или няма основание за такава констатация, допълни председателят на Народното събрание.

Георги Пирински отбеляза, че въпросът за парламента е особено съществен и важен, защото, ако в държавата се създаде разбиране, че основната държавна институция може да бъде коментирана без всякаква задръжка, че спрямо нея могат да се предприемат всякакви действия, какво да очакват всички, когато поискат законът да спази техните права. Той призова да се замислим как бихме очаквали органите на реда и на правосъдието да застанат в наша защита, когато се създава впечатление, че всеки, който пожелае, може да каже и направи каквото си иска по отношение на основния орган на държавна власт.

Председателят на парламента отново заяви, че намира за недопустими посланията, че народните представители са недостойни хора, изцяло корумпирани и са в Народното събрание, за да обогатяват някого извън парламента. Той допълни, че медиите неведнъж са били свидетели на критики от негова страна за пропуски в дейността на парламента. По думите му обаче, ако искаме да имаме държава, която работи за нас, не можем да тръгнем на безогледно зачерняне на основната държавна институция.

Георги Пирински изрази дълбокото си убеждение, че ако всеки, който изразява и огласява свои мнения, коментари и оценки, се постарае да спазва конституционните норми и мярата на критиката, тя ще помага да вървим напред, а не да ни тласка към нещо, което никой не желае. Според него обществото има нужда от трезва, остра критика на всичко онова, което ни възмущава и ни отвращава, а няма нужда от насаждането на настроения срещу държавните институции.

Попитан дали кампанията срещу парламента е с политически привкус, председателят на Народното събрание каза, че оставя преценката на журналистите. Очевидно парламентът отива към края на своята десета сесия и има доста сериозна работа да се свърши, очертава се една предизборна перспектива след края на тази година и в такъв контекст очевидно има основание да се разгледат всички хипотези за причините за тези изяви, добави той.

За допълнителните депутатски възнаграждения Георги Пирински каза, че народни представители и парламентарни групи вече са заявили намерение да използват тези средства не за себе си, а за благотворителност във връзка с предстоящите празници.

В отговор на журналистически въпрос как ще постъпи със своето възнаграждение, председателят на парламента заяви, че ще го предостави именно за такива цели.

Водещи новини

Времето