Георги Пирински: Охулването на парламента е лишено от морал и накърнява интересите на всеки гражданин

Георги Пирински: Охулването на парламента е лишено от морал и накърнява интересите на всеки гражданин

Георги Пирински: Охулването на парламента е лишено от морал и накърнява интересите на всеки гражданин

17 декември 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински изрази острото си безпокойство от атмосферата и нагнетяването на обществено мнение, поставящо под абсолютно незаслужена отрицателна оценка Народното събрание на Република България. Пред медии в парламента на 17 декември 2008 г. в отговор на въпрос за допълнителни възнаграждения на народните представители той заяви:

На две поредни заседания на Председателския съвет бе обсъден въпросът за допълнителни възнаграждения на депутатите и всички парламентарни групи изразиха съгласието си. Това са допълнителни възнаграждения, които са предвидени по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Сподели се мнението, че има основание за такива допълнителни възнаграждения, включително и по следните причини.

И през тази сесия имаше интензивна законодателна дейност – включително и чрез създаването на поредица от работни групи за доработка на законопроекти, които се нуждаеха от усъвършенстване. Така че, мнението, което беше споделено от всички представители на парламентарни групи, е, че с цялостната си дейност има основание народните представители да получат допълнително възнаграждение. Бяха отчетени и смущенията в обществото – уместно ли е да има такива възнаграждения. Надделя мнението, че може да се вземе подобно решение въз основа на това, че ние не искаме допълнителни средства от Държавния бюджет, че Народното събрание възстановява на бюджета над един милион и седемстотин хиляди лева и че има неизразходвани средства по пера на бюджета на парламента, които могат да бъдат оползотворени.

Искам да кажа и още нещо, уважаеми колеги.

Разбирам остротата на интереса към един или друг въпрос от този характер във връзка с дейността на НС, но не мога да не споделя с вас острото си безпокойство от атмосферата и нагнетяването на обществено мнение, рязко противопоставящо се и поставящо под абсолютно незаслужена отрицателна оценка Народното събрание на България.

Искам да се обърна към всички, които имат очи и уши да чуят, че онова, което се прави през последните дни по всякакъв повод, е пряка заплаха за нормалното функциониране на държавата, за спазването на законите и за решаването на въпросите от жизнена важност за всеки отделен български гражданин.

Аз смятам, че онези послания, които звучат от телевизионни екрани, че всички народни представители са дошли в НС да обогатяват някого, че всички народни представители са хора по дефиниция недостойни, че това са някакъв особен вид граждани, които нямат нищо общо с народа и с обществото и които са тук единствено да вредят, са и морално безкрайно долни, и като съобразяване с елементарните закони, почвайки от Конституцията на Република България, пряко нарушаващи основните правни норми на нашата държава.

Водещи новини

Времето