Поне 2 на сто от длъжностите в администрация с над 50 души да са за хора с трайни увреждания, предвиждат промени в Закона за държавния служител, приети от парламента

Поне 2 на сто от длъжностите в администрация с над 50 души  да са за хора с трайни увреждания, предвиждат промени в Закона за държавния служител, приети от парламента

Поне 2 на сто от длъжностите в администрация с над 50 души  да са за хора с трайни увреждания, предвиждат промени в Закона за държавния служител, приети от парламента

11 декември 2008 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 11 декември 2008 г. на второ четене промени в Закона за държавния служител. Те предвиждат за хора с трайни увреждания да бъдат определяни поне 2 на сто от длъжностите по служебно правоотношение в администрация с обща численост над 50 души и поне една длъжност по служебно правоотношение в администрация с персонал от 26 до 50 души. Заемането на тези длъжности става след конкурс, в който участват само хора с трайни увреждания, а длъжностите се определят всяка година до 31 март. Институтът по публична администрация ще организира централизиран конкурс за експертни длъжности с аналитични или контролни функции за хора с трайни увреждания поне веднъж годишно.

Орган по назначаването, който не изпълни предписанията, според проекта ще бъде глобяван от 2000 до 5000 лева, включително ако не е допуснал до участие в конкурс лице с трайни увреждания, отговарящо на изискванията; не обявява конкурси поне веднъж на 4 месеца за определените длъжности за лица с трайни увреждания, ако остават незаети, или ако е отказал да назначи човек с трайни увреждания, класирал се в централизирания конкурс или на първо място в конкурс, обявен за хора с трайни увреждания.

Промените предвиждат държавният служител с намалена работоспособност 50 и над 50 на сто до има право на редовен платен годишен отпуск от 26 работни дни.

Парламентът реши да създаде постоянна парламентарна подкомисия към Комисията по въпросите на държавната администрация, която да проверява и установява конфликт на интереси. Подкомисията ще действа съгласно Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Председател и член на подкомисията ще бъде Олимпи Кътев от НДСВ. Румен Такоров от Коалиция за България, Христо Бисеров от ДПС, Петър Попов от ОДС и Евгений Жеков от БНС бяха избрани за членове на подкомисията.

Народните представители приеха на второ четене промени в Кодекса на труда. Те предвиждат по-високи санкции за нарушаване на трудовото законодателство. Работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба от 10 000 до 15 000 лева, вместо 1500-5000 лева, както досега. Виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, ще бъде наказвано с глоба от 2500 лева до 10 000 лева, като досегашното наказание е било от 250 лева до 1000 лева.

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за горите с вносители Марина Дикова от НДСВ и от председателя на Комисията по земеделието и горите Васил Калинов, на второ четене промени в Търговския закон, на първо четене промени в Закона за пощенските услуги, на първо и второ четене промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България обсъди на първо четене промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и започна обсъждането на второ четене на законопроекта за културното наследство.

Парламентът ратифицира измененията в Учредителния договор на Международния валутен фонд и Спогодбата между България и Естония за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите.

Времето