Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Молдова Зинаида Гречани

Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Молдова Зинаида Гречани

Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Молдова Зинаида Гречани

5 декември 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 5 декември 2008 г. с министър-председателя на Молдова Зинаида Гречани, която е на официално посещение в България.

На срещата бе потвърден стремежът на двете страни да развиват активно сътрудничество, като бе откроена и важната роля на парламентите на двете страни в този процес.

Министър-председателят на Република Молдова отбеляза, че отношенията между България и Молдова се развиват ползотворно и резултатно, за което свидетелстват осъществяваните визити на най-високо ниво, както и подписаните в рамките на сегашното посещение двустранни споразумения – Договорът между двете страни в областта на социалната сигурност и Протоколът за сътрудничество в областта на образованието. Зинаида Гречани изрази надежда за засилване на търговско-икономическото сътрудничество и благодари за готовността на България да споделя опита си, свързан с подготовката за членство на страната в Европейския съюз.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че двата народа имат обща историческа съдба и са свързани не само от географската близост, но и от общите си културни корени. Българите няма да забравят подкрепата на молдовския народ в борбата за Освобождение, като върхова изява на тази подкрепа е участието на хиляди молдовски доброволци в Освободителната война.

Георги Пирински подчерта, че страната ни подкрепя стремежа на Молдова да задълбочава връзките си с Евросъюза и заяви, че българският парламент е готов да сподели своя опит, свързан с хармонизирането на законодателството с правото на ЕС. Той изтъкна важния принос на парламентите в процесите на сътрудничество в Югоизточна Европа.

Водещи новини

Времето