Георги Пирински се срещна с председателя на Консултативния борд за България Доминик Дьо Вилпен

Георги Пирински се срещна с председателя на Консултативния борд за България Доминик Дьо Вилпен

Георги Пирински се срещна с председателя на Консултативния борд за България Доминик Дьо Вилпен

26 ноември 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 26 ноември 2008 г. с представители на Консултативния борд към министър-председателя, водени от председателя на Борда Доминик Дьо Вилпен. На срещата присъства и председателят на Комисията по правните въпроси Янаки Стоилов.

Доминик дьо Вилпен посочи, че целта на Консултативния борд към министър-председателя в тази начална фаза е да събере цялата възможна информация, мнения, мисли, гледни точки и предложения на основните политически, икономически, културни, академични и социални фигури по най-важните въпроси в отношенията България – Европейски съюз.

На срещата бе подчертана необходимостта от активно взаимодействие между институциите и ангажирана работа с Европейската комисия като партньор за преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправена страната ни – за да се възползват българските граждани от предимствата на пълноправното членство.

След това членовете на Консултативния борд разговаряха в парламента с представители на парламентарните групи в 40-то Народно събрание и с независими депутати. Гостите проявиха интерес към вижданията и оценките на народните представители за приоритетите на България.

В изказванията си депутатите акцентираха върху извършената от българските институции работа във връзка с отправени от Европейската комисия критики и отбелязаха, че вече е създаден механизъм за наблюдение на приоритетните закони, включени в плана за действие на България, в който са ангажирани представители на изпълнителната и на законодателната власт. Народните представители съобщиха, че ще предоставят на членовете на Консултативния борд списъка на приоритетните законопроекти и информация за това на какъв етап е обсъждането им. Депутатите изразиха готовност да работят съвместно с членовете на Консултативния борд по конкретни проблемни въпроси.

По-късно в изавление за медиите председателят на Консултативния борд за България Доминик Дьо Вилпен подчерта, че българските институции имат основната отговорност за това гражданите на страната да се възползват максимално от предимствата на членството, но ние вярваме, че отговорността трябва да бъде споделена и от европейските институции.

Той заяви още, че основна задача на Консултативния борд е да намери най-добрия механизъм, който да позволи повишаване и подобряване на разбирателството и сътрудничеството между България и Европейската комисия и държавите-членки на ЕС. Аз вярвам, че България ще се справи с историческите предизвикателства, пред които е изправена, подчерта председателят на Консултативния борд. По думите му посланието на Европейската комисия, заедно с решенията, които трябва да вземе българското правителство през следващите месеци, трябва да обезпечат функционирането на европейските фондове в полза както на българската държава, така и на българския народ.

Според председателя на Консултативния борд никой не може да отрече, че България работи много сериозно, че са направени много реформи и са приети много нови закони. Вярно е също, че остава да бъдат предприети още конкретни мерки и действия за постигане на необходимите резултати, добави още той.

Доминик дьо Вилпен изтъкна, че България е ключов фактор за стабилността на Балканите. Приносът на българския народ, приносът на неговите обществени институции, на неговото гражданско общество и на всички политически сили за европейската интеграция е от огромно значение, подчерта председателят на Консултативния брод за България.

Времето