Георги Пирински се срещна с видния европейски политик и първата жена – председател на Европейския парламент г-жа Симон Вейл

Георги Пирински се срещна с видния европейски политик и първата жена – председател на Европейския парламент г-жа Симон Вейл

Георги Пирински се срещна с видния европейски политик и първата жена – председател на Европейския парламент г-жа Симон Вейл

24 ноември 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 24 ноември 2008 г. в Народното събрание с видния европейски политик и първата жена – председател на Европейския парламент Симон Вейл. Симон Вейл е на посещение в България от 23 до 25 ноември 2008 г. по покана на председателя на парламента и на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На срещата от българска страна присъстваха заместник-председателят на Народното събрание и председател на Групата за приятелство с Франция г-жа Анастасия Мозер, народният представител проф. Андрей Пантев и директорът на Дипломатическия институт към МВнР проф. Милан Миланов.

Георги Пирински поздрави Симон Вейл по повод избирането й за член на Френската академия на науките, както и за представянето в България на нейната книга „Един живот”.

Сред основните акценти по време на срещата беше необходимостта от укрепване и утвърждаване на европейската солидарност. Общо бе мнението, че изключително важно е в настоящия момент европейските страни и институциите да обединят усилията си в преодоляване на новите предизвикателства, свързани със световните финансови процеси.

Председателят на Народното събрание подчерта, че България в момента е финансово стабилна, но за да се запази тази стабилност, са необходими ангажирани съвместни усилия. Затова от особено значение е тезата за европейската солидарност да прозвучи днес ясно сред българската общественост, допълни още той. Георги Пирински информира за реформите в областта на съдебната система, както и за мерките за борба с корупцията.

Г-жа Симон Вейл изтъкна, че интересът й към България е нараснал много, откакто страната е член на Европейския съюз. Тя изрази задоволството си от активното участие на България в движението на франкофонията.

По време на разговора бяха очертани възможности за намиране на нови допирни точки в диалога с френската култура и френската цивилизация.

Етническата толерантност, пълноценната интеграция на малцинствата, както и въпросът за равните възможности на жените и мъжете в съвременните общества, бяха също сред основните теми на срещата.

На 25 ноември Симон Вейл ще присъства на откриването на мемориална плоча, посветена на седмината основатели на Алма Матер. По-късно на тържествена церемония в Аулата на университета тя ще бъде удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на СУ.

Времето