Парламентът прие Декларация по повод Световния ден за борба с диабета

Парламентът прие Декларация по повод Световния ден за борба с диабета

Парламентът прие Декларация по повод Световния ден за борба с диабета

14 ноември 2008 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 14 ноември 2008 г. Декларация по повод Световния ден за борба с диабета. В нея депутатите засвидетелстват своята ангажираност в борбата с това социално значимо заболяване. Разпространението му в България придобива застрашаващи размери и засяга 7,6 на сто от населението, като заема едно от челните места в структурата на заболеваемостта в страната ни, се посочва в документа. В световен план на всеки 10 секунди един човек умира вследствие на усложненията на тази болeст, се добавя там. Наличието на национална програма за ограничаване и превенция на диабета и план за действие значително ще намали заболеваемостта, включително и разходите за лечение, заявяват депутатите. Те посочват и необходимостта от информационна кампания за превенция.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, внесени от Министерския съвет, на второ четене законопроекта за защита на конкуренцията и одобри състава на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Народните представители приеха на второ четене законопроекта за Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, както и законопроекта за инспектиране по труда, който депутатите гласуваха.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси отговаряха министърът на външните работи Ивайло Калфин, министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, министърът на финансите Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Водещи новини

Времето