Изявление на председателя на парламента след срещата му с представители на протестиращите зърнопроизводители

Изявление на председателя на парламента след срещата му с представители на протестиращите зърнопроизводители

Изявление на председателя на парламента след срещата му с представители на протестиращите зърнопроизводители

7 ноември 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 7 ноември 2008 г. в парламента с представители на протестиращите зърнопроизводители.

След срещата председателят на парламента заяви пред представителите на медиите:

На разговора постигнахме съгласие за следното: в понеделник да съдействаме за срещата в Министерството на земеделието и храните, на която да се постараем да постигнем два резултата.

Първият – по въпроса за доплащанията за тази година да се съгласуват конкретни стъпки, които да изчистят всякакви съмнения, че средствата биха отишли някъде другаде, а не там, където трябва – т.е. до производителите. Обсъдихме доста подробно каква е системата и какви са наредбите. Ясно е, че е нужно препотвърждаване на направените заявки за допълнителни плащания, за да бъдем сигурни, че няма да попаднем и под ударите на европейските институции, които могат да поискат тяхното преразглеждане и да сме спокойни, че няма да бъде злоупотребено с доплащанията. Едновременно с това трябва да се прегледа цялата поредица от правила за заявяване, потвърждаване и признаване на заявките за единните плащания и за допълнителните плащания, така че, когато се обсъжда законът за бюджета за следващата година, да отпаднат притесненията, че евентуални средства, които биха се включили в закона, няма да отидат по предназначение.

Констатирахме, че има споразумения, сключени с Министерството на земеделието и храните още от пролетта на тази година, за създаване на работни групи за изясняване на разминаванията в информационните данни – за площи, за заявки. Извършена е вече известна работа – Асоциацията на зърнопроизводителите е организирала експертна и юридическа помощ, както и организация на своите членове за взаимодействие с министерството на земеделието. Но тези стъпки очевидно не са били достатъчни, защото не трябваше сега с извънредни усилия да се мъчим да догонваме неща, които е трябвало да бъдат свършени преди три – четири месеца.

Договорката и ясният ангажимент са, че в понеделник ще има много отговорна среща в министерството – с участието и на представители на парламента, които пряко наблюдават този сектор. Заедно ще се постараем да няма никакво загубено време оттук нататък.

Конкретни суми не сме назовавали и не сме дискутирали. Въпросът е да се създаде достатъчно работеща, безотказна система, по която да няма съмнение кой има и кой няма право да получава средства. Очерта се едно просто правило, което трябва да се въведе – да се заявяват площи на едно място, тъй като заявките по различни линии водят до дублиранията, до съмненията и до блокиране на производителите.

Водещи новини

Времето