Съобщение на парламентарния пресцентър по повод оповестените резултати от проекта „Граждански контрол над парламентаризма”

Съобщение на парламентарния пресцентър по повод оповестените резултати от проекта „Граждански контрол над парламентаризма”

Съобщение на парламентарния пресцентър по повод оповестените резултати от проекта „Граждански контрол над парламентаризма”

3 ноември 2008 г.

По повод оповестените на 2 ноември 2008 г. резултати от проекта „Граждански контрол над парламентаризма” Пресцентърът на Народното събрание е упълномощен да разпространи следното становище.

Съгласно Конституцията и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) необходимият кворум за откриване на пленарното заседание и за гласуване е повече от половината от народните представители, а необходимото мнозинство за приемане на актовете на парламента е повече от половината от присъстващите народни представители.

Под присъствие се разбира – регистрирали се народни представители преди започване на гласуването.

Допустимо е народен представител, независимо, че се е регистрирал и присъства в залата, да не е участвал в гласуването, тъй като това е негово право и израз на позиция.

ПОДНС предвижда процедура, разписана в чл. 39, ал. 3, за проверка на кворума „във връзка с предстоящо гласуване”. Ако не е реализирана подобна процедура, позоваването на липса на кворум при приемането на актове е необосновано. ПОДНС допуска в рамките на едно пленарно заседание до две парламентарни групи или председателстващият заседанието да поискат проверка на кворума.

В предходни години е имало случаи на сезиране на Конституционния съд по същия въпрос. В отговор Конституционният съд е възприел като своя постоянна практика следното становище: „При преценката за конституционосъобразност на процедурата при гласуване и приемане на актове на Народното събрание, Конституционният съд изхожда от данните в стенографските протоколи за заседанията на Народното събрание. Той не може да открива производство по тяхното оспорване. Стенографските протоколи са официални документи на Народното събрание и имат доказателствена сила за отразените в тях изявления, обстоятелства и констатации, включително за броя на присъстващите народни представители (кворум) ..., които констатации могат да бъдат правени само от Народното събрание” (Решение № 25 от 1998 г.).

Следователно, ако липсата на кворум не е отразена в стенографския протокол, не е обосновано да се иска Конституционният съд да се произнася по този въпрос.

С въвеждането на новата система за гласуване в пленарната зала преди всяко гласуване на мониторите се изписва наличният в момента кворум.

И новата система предполага и изисква от народните представители да спазват разпоредбата в ПОДНС, че всеки гласува със своята карта.

Водещи новини

Времето