Проектът на Закон за държавния бюджет на Република България за 2009 г. бе внесен в Народното събрание

Проектът на Закон за държавния бюджет на Република България за 2009 г. бе внесен в Народното събрание

Проектът на Закон за държавния бюджет на Република България за 2009 г. бе внесен в Народното събрание

30 октомври 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 31 октомври 2008 г. министъра на финансите Пламен Орешарски. Министър Орешарски връчи официално на председателя на българския парламент проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2009 г. Това стана на специална церемония в зала „Запад” на Народното събрание.

Непосредствено след официалното връчване председателят на българския парламент разписа разпореждането за разпределение на законопроекта на водещата комисия по бюджет и финанси за доклад, както и на другите парламентарни комисии за становища.

Георги Пирински и Пламен Орешарски направиха изявления за медиите.

С голяма доза удовлетворение изпълнявам ангажимента си да предоставя проектобюджета за следващата фискална година в срок, каза министърът на финансите Пламен Орешарски. Той отбеляза, че сме свидетели на задълбочаване на финансовата криза, стартирала в ипотечните пазари на САЩ, пренесла се в много от страните на ЕС. Министър Орешарски посочи, че кризата поража до голяма степен и страхове, и несигурност относно цялостното икономическо развитие на България през следващите няколко месеца и в рамките на цялата следваща година. Затова бяхме изправени пред предизвикателствата да направим последни корекции и да внесем необходимите буфери, така че да бъдем малко по-спокойни в един не особено спокоен свят, най-вече отвън, а и с не съвсем ясни и прогнозируеми ефекти върху развитието на българската икономика, допълни още Пламен Орешарски.

По думите на финансовия министър няма притеснение толкова за финансовата система, колкото за реакциите на целия реален сектор, затруднения достъп на кредитиране, вероятно по-малкия размер на преки чуждестранни инвестиции, а сигурно и по-ниски темпове на икономически растеж. С пакета от икономически мерки, които предложихме успоредно с този проектобюджет, ще съумеем да минимализираме ефектите от финансовата криза, подчерта финансовият министър.

Проектобюджетът продължава политиките, които водим последните години – на максимално облекчаване на данъчно-осигурителното бреме, за създаване на предпоставки за ускорен икономически растеж, благоприятна бизнес-среда и не на последно място – добри социални мрежи или добра социална защита на всички български граждани, подчерта Пламен Орешарски. В заключение финансовият министър пожела бюджетът да бъде изпълнен в параметрите, в които е разработен.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински поздрави министъра на финансите, а в негово лице и правителството за това, че в законовия срок внася проектобюджета на страната за 2009 г. Той заяви, че това не е просто празно поздравление, а признание за една задача с много повишена сложност, която екипът на министерството и цялото правителство са изпълнили с чест. Да се подготви актуализиран проект на бюджета в светлината на всички предизвикателства, които се появиха през последните месеци, е една изключително сложна задача, подчерта председателят на парламента. Той допълни, че внасянето на такъв проект говори за високия професионализъм, за създадената нагласа и капацитет в Министерството на финансите за справяне със сложната задача.

В заключение председателят на Народното събрание отбеляза, че предстои сериозен процес на обсъждания в постоянните комисии и в пленарната зала. Той изрази увереност, че дискусията ще бъде на нивото на отговорностите на Народното събрание – за подкрепа на разумната политика, с критичен поглед, който да осигури възможно най-добрия баланс между буферите и решенията, които българските граждани очакват в области като социалната политика и развитието на инфраструктурата.

Водещи новини

Времето