Задълбочаването на регионалното сътрудничество обсъдиха Георги Пирински и председателят на парламента на Валония Жозе Апар

Задълбочаването на регионалното сътрудничество обсъдиха Георги Пирински и председателят на парламента на Валония Жозе Апар

Задълбочаването на регионалното сътрудничество обсъдиха Георги Пирински и председателят на парламента на Валония Жозе Апар


28 октомври 2008 г.


Задълбочаването на регионалното сътрудничество обсъдиха на 28 октомври 2008 г. председателят на Народното събрание Георги Пирински и председателят на парламента на Валония Жозе Апар.


Белгийска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента на Валония, е на четиридневно посещение в България по покана на Георги Пирински.


На срещата Георги Пирински отбеляза, че за Народното събрание е от особено значение да поддържа редовни контакти с парламентите на различните региони на страни-членки на ЕС. По думите му те дават възможност за обмен на информация и конкретни решения, свързани с практическите аспекти на функционирането на процесите в ЕС на регионално равнище. За България интензивните контакти на регионално равнище биха били особено ценни и полезни, добави председателят на Народното събрание.


Георги Пирински изрази благодарност за това, че парламентът на Валония е бил един от първите, който е ратифицирал договора за присъединяване на България към ЕС. Той подчерта, че по-голяма част от мандата на 40-то Народно събрание беше посветен на подготовката на страната за членство в Съюза. След присъединяването към ЕС парламентът се стреми да привежда своевременно законодателството в съответствие с правото на Съюза и по статистика на Европейската комисия България е с над 98 процента хармонизация, добави Георги Пирински.


Стремежът на България е да допринася за развитието на ЕС като общност и преди всичко за укрепването на мира, посочи Георги Пирински. Народното събрание има своя принос за насърчаване на позитивните процеси на сътрудничество в Югоизточна Европа, заяви той и допълни, че българският парламент е домакин на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа.


Жозе Апар отбеляза значението на сътрудничеството между двата парламента. Като области от взаимен интерес той открои земеделието и туризма. Необходимо е обаче да открием други възможности за контакти и опознаване на гражданите на двете страни, защото България е страна, която не е много позната след белгийците, подчерта председателят на парламента на Валония.


България има много богат исторически потенциал, с който може да заинтригува гражданите от западната част на континента, заяви Георги Пирински. Той допълни, че страната разполага с много исторически находки от различни епохи.


Председателят на парламента на Валония Жозе Апар се разписа в почетната книга и разгледа пленарната зала на Народното събрание.


Белгийската парламентарна делегация разговаря в парламента и с ръководството на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство.


Програмата на гостите предвижда срещи с вицепремиера по европейските фондове Меглена Плугчиева и с министъра на държавната администрация Николай Василев.


На 29 октомври 2008 г. делегацията, водена от председателя на парламента на Валония Жозе Апар, ще посети Велико Търново. Гостите ще разговарят с кмета на общината Румен Рашев и ще разгледат експозицията “Възраждане и Учредителното Народно събрание”.


Посещение в Русе и среща с кмета на общината Божидар Йотов е предвидено в програмата на визитата на 30 октомври 2008 г.


На 31 октомври 2008 г. в 10.00 часа в зала „Запад” на Народното събрание председателят на парламента на Валония Жозе Апар и водената от него делегация ще се срещнат с ръководството на Комисията по европейски въпроси. По-късно те ще разговарят с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и с народни представители от Групата за приятелство България – Белгия.

Водещи новини

Времето