Георги Пирински се срещна с Президента на Кипър Дмитриос Христофиас

Георги Пирински се срещна с Президента на Кипър Дмитриос Христофиас

Георги Пирински се срещна с Президента на Кипър Дмитриос Христофиас

6 октомври 2008 г.

Председателят на парламента Георги Пирински прие в Народното събрание на 6 октомври 2008 г. Президента на Република Кипър Дмитриос Христофиас, който е на официално посещение в България.

Георги Пирински потвърди пред госта волята на българския парламент за развитие на активни приятелски отношения между двете страни, в това число и за продължаващо сътрудничество между НС и Камарата на представителите на Кипър.

Свързва ни старо приятелство, но и нови благоприятни възможности за бъдещи ползотворни връзки в интерес на двата народа, заяви Президентът на Кипър. Той изрази задоволство от проведените разговори с българския му колега Георги Първанов и ги определи като конструктивни и ползотворни, очертаващи нови перспективи за засилване на двустранните контакти.

Георги Пирински и Дмитриос Христофиас изтъкнаха заинтересоваността на двете страни за нови импулси в търговско-икономическите отношения, чиито потенциал не е оползотворен в пълна степен.

Отбелязано бе, че двете държави имат общи позиции по редица регионални и международни въпроси. Споделено бе разбирането, че европейската перспектива пред страните от Западните Балкани е сред факторите за гарантиране на сигурност и стабилност в региона.

Председателят на Народното събрание изтъкна личната заслуга на кипърския президент и ангажираните му усилия за подновяване на преговорите но Кипърския въпрос, като изрази надежда, че те ще доведат до трайно и справедливо мирно решение.

Водещи новини

Времето