Делегация на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент е на посещение в България

Делегация на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент е на посещение в България

Делегация на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент е на посещение в България

София, 30 септември 2008 г.

Делегация на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, водена от председателя на Комисията Херардо Галеоте, е на посещение в България от 30 септември до 2 октомври 2008 г.

Делегацията на Европейския парламент се срещна на 30 септември 2008 г. с членове на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство, подкомисията за усвояване на средствата от ЕС към Комисията по европейските въпроси и Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Европейските парламентаристи разговаряха в Народното събрание с министъра на регионалното развитие и благоустройството, със заместник-министри на транспорта, на околната среда и водите и висши държавни служители, работещи по регионалната политика и структурните фондове.

След срещите в българския парламент председателят на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент Херардо Галеоте направи изявление за медиите. Той подчерта, че целта на визитата е да бъдат оценени възможностите България да усвои един милиард евро, които се предоставят на страната всяка година за периода 2007 – 2013 г. По думите му средствата за този програмен период петкратно надхвърлят вложените досега в България. Ние сме твърдо убедени и повече от сигурни, че нашите политически и социално-икономически партньори в България ще успеят да се справят, за да могат да преодолеят трудностите по усвояването и прилагането на средствата, за да стане възможно българското общество да се възползва изцяло от предвидените за България фондове, допълни той.

Всички сме в очакване на доклада на Европейската комисия през октомври и се надяваме, че отчетените през юли проблеми ще бъдат преодолени и блокираните фондове ще могат да бъдат усвоени, допълни председателят на Комисията по регионално развитие.

На 1 октомври 2008 г., сряда, делегацията на Европейския парламент ще бъде на посещение в Горна Оряховица, където ще разглежда обект по проект по ФАР - "Подобряване качеството на живот на хора с ментални увреждания", проект по ИСПА - "Регионална пречиствателна станция за отпадъчни води Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец".

Същият ден делегацията на Европейския парламент ще посети град Варна, където ще се срещне с кмета на града.

На 2 октомври 2008 г., четвъртък, европейските парламентаристи ще се срещнат с представители на социално-икономическите партньори, представители на бизнеса и на представители на научните среди.

Водещи новини

Времето