Книгата на проф. Георги Марков "Независимостта на България през Балканската криза 1908 – 1909 г." беше представена в Народното събрание

Книгата на проф. Георги Марков "Независимостта на България през Балканската криза 1908 – 1909 г." беше представена в Народното събрание

Книгата на проф. Георги Марков "Независимостта на България през Балканската криза 1908 – 1909 г." беше представена в Народното събрание

17 септември 2008 г.

Книгата на проф. Георги Марков "Независимостта на България през Балканската криза 1908 – 1909 г." беше представена на 17 септември 2008 г. в Народното събрание.

На премиерата на изследването председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че то позволява отвъд възхваляването на самата церемония, да се отдаде дължимото на историческата значимост и тържественост на прогласяването на Независимостта и да се усети цялото богатство на процеси и действия на институциите на българската държава, довели до този акт. Той посочи, че обявяването на българската Независимост е израз на процеси, които са били доминиращи в цялото българско общество, и допълни, че денят след обявяването й е не по-малко съществен за нейното признаване.

Председателят на Народното събрание подчерта, че с представянето на книгата на проф. Марков Народното събрание се включва в поредицата от мероприятия, чиято цел е да се осмисли значението на прогласяването на Независимостта преди 100 години, контекстът, смисълът и отражението на този акт, както и значението на този акт за България днес. Имаме шанс да се запознаем с изследването на проф. Георги Марков, изследване, което всички представени в Народното събрание парламентарни сили единодушно се съгласиха да бъде издадено с подкрепата на парламента, заяви Георги Пирински.

Обявяването на Независимостта не е романтичното събитие на българската история – няма картини, разказ или песен за него, каза на представянето народният представител проф. Андрей Пантев. По думите му, с него в българското досие на историята е натрупан солиден държавнически опит и заслугата на книгата е, че обобщава как става това и показва как "всички вървят като равни с равни". С обявяването на Независимостта "ние окончателно свалихме едни фесове - те бяха духовни, не политически и финансови, и държахме ключа на собствения си дом в собствения си джоб", добави проф. Пантев.

Проф. Георги Марков подчерта, че се е опитал не само да представи събитието, но и да изтъкне ролята на политическия елит, да покаже как в рядко срещано съчетание на възгледи Народното събрание, монархът и опозицията са се обединили за провъзгласяване Независимостта на България. По големите въпроси от национално значение трябва да има обединение и на политическите сили, и на общественото мнение, добави той.

На представянето достойнствата на изследването на проф. Георги Марков отбелязаха и народните представители Веселин Методиев и Георги Близнашки. Събитието уважиха депутати, учени, общественици, изследователи, представители на медиите.

Книгата “Независимостта на България през Балканската криза 1908 – 1909 г.” се издава от Народното събрание по случай 100-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на българската държава.