Ролята на Георги Пирински като политик, общественик и държавник открояват в поздравленията си по повод 60-та му годишнина български и чуждестранни лидери

Ролята на Георги Пирински като политик, общественик и държавник открояват в поздравленията си по повод 60-та му годишнина български и чуждестранни лидери

Ролята на Георги Пирински като политик, общественик и държавник открояват в поздравленията си по повод 60-та му годишнина български и чуждестранни лидери

11 септември 2008 г.

Ролята на Георги Пирински като политик, общественик и държавник открояват в поздравленията си по повод 60-та му годишнина български и чуждестранни лидери.

В поздравителния си адрес до председателя на Народното събрание президентът на Република България Георги Първанов отбелязва, че от Националната кръгла маса през 1990 г. досега, Георги Пирински се нарежда сред малкото имена в съвременния политически живот на страната, които имат толкова дългогодишен активен и последователен принос в изграждането на конституционализма и парламентаризма, в реализирането на промените в българското общество по пътя на националното съгласие и помирение.

“На многая и благая лета!” пожелава на Георги Пирински Българският Патриарх Максим. “Служението Ви начело на Българския парламент Вие носите с усърдие и всяко старание, с всегдашна загриженост за единението на народното представителство и ползотворната му дейност за благото на светата ни Църква, народа и Родината ни”, посочва Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски.

Пожелания за нови успехи в работата на председателя на Народното събрание за просперитета на България и за развитието на българо-руските връзки отправя в поздравлението си към Георги Пирински и Алексий ІІ, Патриарх на Москва и на цяла Русия. „Вашият жизнен път – на голям държавник и ярък политически деец в съвременна България, ясно свидетелства, че народът гласува високо доверие на тези свои представители, които са доказали своята вярност към националните интереси, твърдо и принципно защитават правата и свободите на хората, грижат се за духовното израстване на своите съграждани”, пише в поздравлението си Руският Партриарх.

Председателят на Народното събрание получи поздравления от български и чужди парламентаристи.

“Активното Ви участие в политическия и обществения живот на България Ви позволи да постигнете големи резултати и да станете забележим политически деец”, пише в поздравлението си до Георги Пирински председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Сергей Миронов.

Лични поздравления в телефонен разговор към Георги Пирински изрази председателят на Милли Меджлиса на Азейрбайджан Октай Асадов.

В писмо от ръководителя на германското посолство у нас се изтъква последователната ангажираност на Георги Пирински за насърчаване на сътрудничеството между Федерална република Германия и България, както и активните и постянни контакти между председателя на 40-то Народно събрание и председателя на Германския Бундестаг д-р Норберт Ламерт.

Председателят на Народното събрание получи поздравления също от политици и общественици, ръководители на държавни институции и граждански организации, представители на местната власт, на синдикатите, на академичните среди, ръководители на медии.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Михаил Миков председателят на българския парламент е награден с почетното отличие на МВР «За доблест и заслуга» І степен. Отличието е за изключителни заслуги, свързани с укрепването на правовата държава, защитата на държавните интереси, вътрешната сигурност и сигурността на Европа.

Времето