Георги Пирински се срещна с делегация на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ

Георги Пирински се срещна с делегация на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ

Георги Пирински се срещна с делегация на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ

7 август 2008 г. 

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 7 август 2008 г. с делегацията на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ, която е на посещение в България. В срещата участваха председателят на Комисията по отбрана Ангел Найденов, председателят на Комисията по външна политика Соломон Паси и членът на Групата за приятелство със САЩ в НС Христо Кирчев.

Председателят на парламента приветства американските парламентаристи и подчерта, че визитата им е важно продължение на засиления диалог на най-високо ниво между САЩ и България през последните години. Посещението е и възможност за ползотворен обмен на мнения по редица въпроси, свързани с глобалните предизвикателства на нашето съвремие, за решаването на които отговорност имат  парламентаристите на страните, допълни Георги Пирински.

Конгресмен Мадлин Бордайо определи като успешно посещението на американските парламентаристи у нас и посочи, че делегацията е имала възможност на място да се убеди в успешното развитие на българсикте въоръжени сили и в бързите темпове на модернизация на армията ни. Впечатляващ е и ползотворният начин, по който си взаимодействат българските и американските военни, в това число в редица съвместни хуманитарни проекти като възстановяване на детски градини, изтъкна Мадлин Бордайо.

Предизвикателствата на глобалния тероризъм и сътрудничеството между България и САЩ в областта на въоръжените сили бяха сред основните теми в разговора на българските и американските парламентаристи. Георги Пирински подчерта, че България добре разбира съвременните предизвикателства пред международната сигурсност и като страна член на НАТО и на Европейския съюз се стреми активно и отговорно да дава своя принос за постигането й в регионален и глобален план.

Председателят на Комисията по отбрана Ангел Найденов отбеляза, че стратегическото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната е солидна база за ползотворно взаиводействие между въоръжените сили на САЩ и България. Той запозна гостите с приноса на парламента за успешното протичане на реформата в българската армия.  Сред основните й приоритети Ангел Найденов открои модернизацията на въоръжените сили, професионализацията и качествената подготовка на българските военнослужещи. Председателят на Комисията по отбрана допълни, че българският парламент е отговорен и ангажиран към финансовото обезпечаване на въоръжените сили и към социалните очаквания на военнослужещите. Той информира, че още през есента членовете на парламентарната комисия по отбрана ще посетят местата, където се изграждат съвместни военни съоръжения между България и САЩ.

Конгресмен Джо Уилсън, председател на Групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ сподели мнението, че икономическия напредък на България е неоспорим факт и предизвикателство пред страната ни сега е в максимална степен да оползотвори богатия потенциал, който притежава. Конгресмен Лорета Санчез се присъедини към високата оценка за реформата в българската армия. Тя постави акцент върху професионализацията и върху обучението и развитието на човешките ресурси като ключови за развитието на съвременните въоръжени сили.

Водещи новини

Времето