Пленарната зала е сред най-интересните и предпочитани места за посетителите на Народното събрание

Пленарната зала е сред най-интересните и предпочитани места за посетителите на Народното събрание

Пленарната зала е сред най-интересните и предпочитани места за посетителите на Народното събрание


Справка за образователната комуникация на Народното събрание  през Деветата сесия на 40-то Народното събрание

(7 май – 31 юли 2008 г.)


В периода на Деветата парламентарна сесия от 7 май до 31 юли 2008 г. в Народното събрание са осъществени 42 образователни визити. Общият брой на посетителите – ученици, студенти, учители и представители на гражданския сектор е 1470 души. Броят на желаещите да посетят законодателната институция на Ребулика България с образователна цел непрекъснато се увеличава. Това покзва справка на отдел «Пресцентър и връзки с обществеността», който вече пета година развива политиката на активна институционална образователна комуникация. За тези 5 години парламента са посетили 18 266 души.

Само в Деня на детето 1 юни, когато в парламента се проведоха «Отворени врати за деца и младежи», 940 деца и родители посетиха институцията.

Основните групи, които редовно посещават Народното събрание са:

 - Ученици от 4-ти и 5-ти клас, които изучават дисциплината «Човекът и обществото»;
 - Студенти от специалностите «Право», «Икономика», «Публична администрация», «Политология» и «Журналистика»;
 - Представители на граждански и младежки организации;
 - Учители по история и преподаватели по хуманитарни дисциплини във висшите учебни заведения;
 - Членове на ученически парламенти към съответните училища;
 - Студенти и ученици от чужбина;

Учениците, които посещават Народното събрание с образователна цел, разглеждат сградата на парламента, провеждат часове по гражданско образование, слушат лекции за историята и дейността на Народното събрание. По-големите провеждат дебати по избрана от тях тема по модела на пленарно заседание, срещат се с народни представители от техните избирателни райони и дискутират по актуални теми.

Народното събрание поддържа и два образователни интерактивни сайта – „Н@учи за парламента” и „Конституция за деца”. Сред най-посещаваните тематични раздели в образователните сайтове са:
Ресурсен център за учители, в който са публикувани указания за организиране на ученически парламент;
Парламент за деца – раздел, в който се обяснява какво е демокрация, как се пишат законите, как се провеждат изборите, речник с основните понятия, свързани с парламентарната демокрация;
Виртуална разходка, в която посетителите имат възможността да разгледат пленарната зала, кабинета на председателя на НС и парламентарната библиотека.

Едно от най-атрактивните места за младите посетители е пленарната зала на Народното събрание, където те имат възможност да заемат местата на народните представители и да ударят парламентарния звънец.

Най-малките посетители на сградата през Деветата сесия са третокласниците от училище «Св. Св. Кирил и Методий», село Капитан Димитриево, община Пещера. Най-възрастните – жители от село Крушовица, област Враца.

Неотдавна Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) проведе анкета сред 300 деца, посетили парламента. Според резултатите от проучването интересът към работата на основната държавна институция е много висок. 95% от тях идват със съзнанието, че имат нужда от повече информация за работата на парламента. 83% от младежите отчитат, че посещението в парламента е най-добрият начин да се запознаеш с работата му. Пленарната зала се оказва най-интересната и харесвана част от Народното събрание, посочена от 42% от анкетираните. Запитани кои техни проблеми искат да бъдат решени от депутатите, децата най-често посочват нуждата от добро, европейско образование (16%). На второ място – и най-вече малките посетители, биха искали от парламента да работи за осигуряване на повече места за спорт и игра (12%).

Водещи новини

Времето