Народното събрание отхвърли вота на недоверие към Министерския съвет

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към Министерския съвет

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към Министерския съвет

30 юли 2008 г.

Народното събрание отхвърли проекта за решение за гласуване на вот на недоверие на Министерския съвет поради "провала на правителството при спазване на правилата на държава член на Европейския съюз и усвояване на средствата от еврофондовете", внесен от 84 народни представители. Проекта за решение подкрепиха 84 народни представители, 150 бяха против и 1 се въздържа.

Народното събрание прие на заседанието си на 30 юли 2008 г. на второ четене промени в Закона за семейните помощи за деца. Те предвиждат допълнителна еднократна помощ да бъде изплащана на майките, за чийто деца до навършване на две години се установят трайни увреждания от 50 и над 50 на сто. Размерът на помощта ще се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, но не трябва да е по-малък от този през предходната. Така ще бъдат създадени равни възможности за децата, които имат 50 на сто трайни увреждания, и тези с повече от 50 процента. Семейните помощи за деца могат да се предоставят изцяло или частично под формата на социални инвестиции с цел осигуряване на равни възможности при тяхното отглеждане, възпитание, обучение, образование, опазване на здравето, развитие и социализация в случаите, когато родителите не полагат грижи за тях или семейната помощ не се използва по предназначение. Те ще бъдат отпускани от дирекция "Социално подпомагане" въз основа на молба-декларация по образец за всяка отделна помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика. Отказът за отпускане на семейна помощ за деца трябва да се мотивира и в 7-дневен срок да се съобщава за него писмено на лицето, подало молбата.

Парламентът ратифицира споразумение за заем между България и Японската банка за международно сътрудничество и Договора за продажба на два броя фрегати клас Е-71 "Вилинген" и минен ловец клас "Флауер".

Народните представители приеха на второ четене изменения в Кодекса за търговското корабоплаване, обсъди на второ четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, обсъдени на второ четене от парламента, определи комисия за одитиране на годишния финансов отчет на Сметната палата за 2007 г. и започна обсъждането на първо четене на законопроекта за културното наследство.

Водещи новини

Времето