Регионалното сътрудничество в Европа и ролята на регионите в общите политики на ЕС бяха сред основните теми на срещата на Георги Пирински с председателя на парламента на Каталуния Eрнест Бенак

Регионалното сътрудничество в Европа и ролята на регионите в общите политики на ЕС бяха сред основните теми на срещата на Георги Пирински с председателя на парламента на Каталуния Eрнест Бенак

Регионалното сътрудничество в Европа и ролята на регионите в общите политики на ЕС бяха сред основните теми на срещата на Георги Пирински с председателя на парламента на Каталуния Eрнест Бенак

21 юли 2008 г.

Регионалното сътрудничество в Европа и ролята на регионите в общите политики на Европейския съюз бяха сред основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Георги Пирински и председателя на парламента на Каталуния Eрнест Бенак. Гостът е начело на парламентарна делегация, която е на официално посещение в България от 21 до 22 юли 2008 г. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Георги Пирински. В разговора участваха председателят на групата за приятелство България – Испания Ангел Найденов и заместник-председателят на парламентарната група на ОДС Ася Михайлова.

Народното събрание се стреми да играе активна роля в развитието на парламентарното сътрудничество в Югоизточна Европа, отбеляза на срещата председателят на Народното събрание. Той подчерта, че българският парламент е домакин на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа. Георги Пирински припомни, че в рамките на това сътрудничество парламентаристи от 11 страни в региона вече са обсъдили важни теми като визовите режими, миграцията и инфраструктурните проекти. Той допълни, че миналата година е била приета инициативата на Европейската комисия за синергия в Черноморския район, която има за задача да се задълбочи сътрудничеството в този регион.

Председателят на парламента на Каталуния Eрнест Бенак заяви, че сътрудничеството между регионите от различните държави може да бъде важен елемент в конфигурацията на бъдещите региони на Европа. Той подчерта, че посещението на председателя на Народното събрание в Каталуния през 2007 г. е дало възможност за задълбочаване на институционалните връзки между България и Каталуния на всички нива. Eрнест Бенак посочи, че за последните седем години от 700 на 10 000 се е увеличил броят на българите, които живеят в Каталуния.
Пред България стои предизвикателството да развие бързо и успешно своите регионални политики, свързани с инфраструктурната достъпност, за да бъде достоен партньор на хората, които искат да работят в страната ни, подчерта председателят на Народното събрание и допълни, че опитът на Каталуния в това отношение е особено ценен за България.

Председателят на групата за приятелство България – Испания Ангел Найденов отбеляза, че има огромен неизползван потенциал за взаимодействие между България и Каталуния в туризма, високите технологии, биотехнологиите, инфраструктурата, комуникациите и др. По думите му това очертава една солидна зона за съвместни инициативи и проекти. Ангел Найденов съобщи, че на 22 юли 2008 г. в Солун ще бъде първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007-2013 г.

В изявление за медиите след срещата Георги Пирински подчерта, че за България партньорството с Каталуния е особено ценно, защото регионът е един от най-развитите в ЕС, пример за успешна политика, съчетаваща националните и регионалните ресурси с възможностите за ползване на европейски фондове и европейски форми на интеграция.

Ернест Бенак подчерта принципа на субсидираност като основа за изграждането на новата архитектура на Европа, която все повече се превръща в общ дом за жителите на континента. Отворени сме да работим конкретно за задълбочаване на отношенията в тези аспекти, посочи той.

В отговор на въпрос за очаквания доклад на Европейската комисия за България и коментарите, които той поражда, Георги Пирински заяви, че опитът да се превърне един доклад в повод за вътрешнополитическо изостряне на обстановката е изцяло неработещ, ако наистина се иска да се постигне подобрение в оползотворяване на възможностите по линия на ЕС. По думите му очакваният доклад на Еврокомисията е бил засегнат по време на разговора. И единият и другият доклад за фондовете са важни от гледна точка на реалистичната преценка до каква степен са дълбоки проблемите и кои са верните стъпки за преодоляването им, посочи председателят на парламента.

Програмата на каталунските парламентаристи предвижда срещи с министър-председателя на Република България Сергей Станишев, с вицепрезидента на Република България ген. Ангел Марин и с ръководството на Групата за приятелство България – Испания. На 22 юли 2008 г. гостите ще посетят град Пловдив, където председателят на парламента на Каталуния ще разговаря с областния управител инж. Тодор Петков.