Млади лидери заявиха в декларация готовността си да работят за утвърждаването на едно солидарно общество в България

Млади лидери заявиха в декларация готовността си да работят за утвърждаването на едно солидарно общество в България

Млади лидери заявиха в декларация готовността си да работят за утвърждаването на едно солидарно общество в България

17 юли 2008 г.

Млади лидери заявиха в декларация готовността си да работят за утвърждаването на едно солидарно общество, в което личният напредък не може да бъде достатъчно удовлетворителен без да стане неразривна част от цялостния напредък на обществото. Документът на форума “Млади лидери за солидарно общество” беше обсъден и приет на 17 юли 2008 г. в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински, под чийто патронаж се провежда форумът, заяви при откриването на форума, че българският парламент трябва да развива колкото може по-активни връзки с различни структури на гражданското общество и понятието за отвореност и публичност да не бъде само поредица от стандартни изрази, а реалност. Той уточни, че повод за предстоящата поредица от срещи с организация "Шалом" е 65-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 година, което по думите му е епизод от историята,  свидетелстващ за качествата на нашето общество.

Връщайки се към събитията отпреди 65 години, председателят на парламента посочи, че днес сме изправени пред друг вид предизвикателства. Тяхната дълбочина и сериозност изисква не по-малко сила на мобилизацията у всички, които биха желали да видят промяна в посоката на развитие на съвременна България, заяви Георги Пирински.

Пред младите лидери председателят на Народното събрание отбеляза, че в мотото на форума има две амбициозни думи - лидери и солидарност. В дискусията си заслужава достатъчно сериозно да осмислим амбицията, заложена във всяка една от тях, каза той. Георги Пирински посъветва младите участници в срещата да преценят къде е тяхната роля като хора, реализирали се в сложна и променяща се среда, за да могат да бъдат чути и да станат носители на послания и действия.

Председателят на парламента каза, че обръщението, прието миналата седмица от Народното събрание по повод Деня на Конституцията и посланието на днешния форум са в една и съща посока - в общество като нашето се нуждаем от основа, която да позволява да се съчетават и да взаимодействат интереси и усилия на различни сектори от икономиката и обществото.

В началото на форума председателят на регионалната организация на евреите “Шалом” София д-р Александър Оскар отбеляза, че целта на срещата е младите лидери да обсъдят наболели проблеми в нашето общество и да изразят своята мотивация и желание да направят нещо за България.

На форума ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев направи експозе по темата “Историята около спасяването на българските евреи”, а проф. Ивайло Дичев модерира панелната дискусия “Ние за България”.

Декларация
Форум Млади лидери за солидарно общество

Днес се обръщаме към гражданите и гражданките на България, за да споделим тревогата си от нарастващата криза в съвременното българско общество. Година и половина след приемането на Република България като пълноправен член на Европейския съюз ние започваме осезателно да усещаме липсата на обединяваща национална кауза. Пътят на страната ни към общия европейски дом бе успешен, защото съумя да сплоти с еднопосочна енергия българската нация, но вече сме изправени пред нови предизвикателства. В този момент за всички нас е ясно състоянието на безпътица и обезверяване у хората, че има държава, която е способна да осигури единни обществени норми и законова справедливост за своите граждани. Налице са редица явления, пред които не можем да останем равнодушни: в обществото ни продължава да се налага агресията, нацията продължава да се топи, подрастващите в България са все по-неграмотни и неготови за пълноценен и достоен живот.

Ние вярваме в жизнените сили на българската нация, чиито корени са доказали себе си и в най-тежки изпитания от новата ни история. Независимо от всичко, днес имаме достатъчно впечатляващи постижения: интензивно развиваща се икономика, очертано свое място в региона и отвъд него, нови възможности за партньорство с водещите средища на европейската и световната цивилизация.

Ние сме млади хора, вече успели пълноценно да реализират своите жизнени планове. Като граждани на Република България, които произхождат от различни социални среди и принадлежат на различни етноси и религии, всички ние сме обединени от факта, че вече на практика се изявяваме като лидери в своите професии и сме получили сериозно признание за активността си.

Нашата кауза е утвърждаването на едно солидарно общество, защото съзнаваме, че личният напредък не може да бъде достатъчно удовлетворителен без да стане неразривна част от цялостния напредък на обществото. Скараното със себе си и на практика раздробено общество, в което враждата е всекидневие, не позволява да се живее с нормите и ценностите на един просветен свят. Личните усилия на всеки един от нас се обезсмислят, ако биват полагани в социална среда, лишена от обща национална перспектива за развитие и просперитет.

Ние искрено вярваме, че няма по-добро място от родината, в която да отглеждаме своите деца, да обичаме своите роднини и приятели, и същевременно с това да сме част от социалния, икономическия и културния живот на България. Затова осъзнаваме отговорността си да работим за общество, което гарантира достоен живот и равни стартови възможности за успешно развитие на всички български граждани. Едно солидарно общество е общество не само на справедливостта, но и на грижата за всички, които по една или друга причина изпитват затруднения по своя житейски път. В същото време едно солидарно общество изисква и тежки санкции за всички, които грабят от социалния и културния капитал на нацията и работят за нейната демотивация.

Пред нас днес се изправя нуждата да поемем своята отговорност. Самозаблуда е да живеем в пасивно и съзерцателно общество, което иска всички проблеми да бъдат решени единствено от държавата. Илюзия е и това, че държавата би могла да предприеме по-решителни действия без подкрепата на гражданското общество. Тези два подхода сериозно блокират развитието на българската нация.

Именно осъзнаването на нашата собствена отговорност е причината да иницираме форум на младите лидери за солидарно общество, който се провежда именно в сградата на националния парламент. Ние настояваме Народното събрание на Република България да бъде живо и трайно свързано с гражданските структури у нас. Същевременно с този форум

искаме да покажем, че ние, гражданите, ще подкрепим всички усилия за една по-справедлива България, в която солидарността е водеща човешка ценност.
17  юли 2008 г.

Водещи новини

Времето