Студенти и докторанти до 35 години да могат да кандидатстват за студентски кредити, предвижда законопроект

Студенти и докторанти до 35 години да могат да кандидатстват за студентски кредити, предвижда законопроект

Студенти и докторанти до 35 години да могат да кандидатстват за студентски кредити, предвижда законопроект

17 юли 2008 г.  

Народното събрание обсъди на заседанието си на 17 юли 2008 г. на второ четене законопроекта за кредитиране на студенти и докторанти. Той предвижда право да кандидатстват за кредити да имат студенти и докторанти, ако не са навършили 35 години и учат редовна форма на обучение за професионален бакалавър или магистър. За да могат да кандидатстват за кредит, желаещите трябва и да не са отстранявани, да не са прекъсвали обучение, както и да нямат придобита вече същата квалификационна степен. Кредитите ще се отпускат за целия или за част от периода на обучение за покриване на таксите за обучение и за издръжка. Правото за издръжка възниква при раждане или при пълно осиновяване на дете по време на обучението и се ползва от родителя, който упражнява родителските права, а ако това са и двамата – само от единия. Парите ще се отпускат само в български левове. Кредитите да се предоставят от банки, сключили с министъра на образованието типов договор, предвижда законопроектът. Според него всяка банка ще може да прекрати едностранно договора чрез писмено изявление до просветния министър в срок до 30 април на съответната година. Самото прекратяване ще влиза в сила от 30 юни на същата година. Банките, сключили договори за кредитиране, ще бъдат включвани в електронен регистър на МОН. Предлага се държавата да гарантира главницата и лихвите на кредитното задължение, да го покрива в случаите, предвидени в този закон, както и да заплаща на банките премия за добро управление.

Парламентът обсъди на второ четене промени в Закона за концесиите, на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки и прие на първо четене промените в Закона за вътрешния одит в публичния сектор.

Народните представители обсъдиха на заседанието си на първо четене два законопроекта за лобизма – на народните представители Любен Дилов и Ася Михайлова и на Бойко Великов и група народни представители.

Народното събрание обсъди на второ четене промени в Закона за счетоводството и започна обсъждането на първо четене на промени в Кодекса за социално осигуряване.

Водещи новини

Времето