Депутати, преподаватели от български училища в чужбина, представители на граждански организации и държавни институции обсъдиха в парламента проблемите на българските образователни средища зад граница

Депутати, преподаватели от български училища в чужбина, представители на граждански организации и държавни институции обсъдиха в парламента проблемите на българските образователни средища зад граница

Депутати, преподаватели от български училища в чужбина, представители на граждански организации и държавни институции обсъдиха в парламента проблемите на българските образователни средища зад граница

16 юли 2008 г.

Народни представители, преподаватели от български училища в чужбина, представители на неправителствени организации и държавни институции обсъдиха в Народното събрание проблемите на българските културни и образователни средища зад граница.

На 16 юли 2008 г. Народното събрание беше домакин на конференция “Българските училища в чужбина и новата държавна политика към българите по света”. Във форума под патронажа на председателя на парламента, който беше организиран от Асоциацията на българските училища в чужбина, участваха преподаватели от повече от 27 български училища от 20 държави по света.

При откриването на конференцията председателят на Народното събрание увери участниците, че народните представители чувстват, че каузата, която ги обединява, е кауза, която е централна за цялото общество и която има много сериозно значение и проекция за близкото бъдеще на страната. За мен е ясно, че възможността на децата на българските семейства зад граница да учат и да се развиват в детските си години по начин, който им позволява да навлязат спокойно в живота в България при завръщането им, е един от решаващите фактори за обединяване на българското общество, каза Георги Пирински.

Народното събрание, в лицето и на Комисията по образование и наука, е едно от много активните звена в усилията да се насърчава и реализира тази политика, посочи Георги Пирински и добави, че неотдавна в парламента е била проведена дискусия, свързана с промените в закона за образованието и със стандартите за българския език. Тази проблематика в дейността и на 40-то Народно събрание е от много важните, ангажиращите силно народните представители, посочи председателят на парламента. За нас смисълът на тази конференция е да можем достатъчно ясно да си представим по какъв начин можем да сме полезни на практика в по-нататъшното развитие на дейността на асоциацията, да предприемем онези действия, които наистина са нужни и актуални, допълни Георги Пирински. Усилията, които вие полагате, са просветителски, възрожденски и имате нашата пълна подкрепа и желание да сме полезни, отбеляза председателят на парламента.

Образователната политика сред българите в чужбина е неразделна част от образователната политика на държавата, заяви на конференцията председателят на парламентарната комисия по образование Лютви Местан. Той отбеляза, че през последните години държавата полага усилия за нова политика по отношение на българите в чужбина. Според Лютви Местан е незадоволително изучаването на български език в училищата на съответните държави. По думите му, решаването на този проблем не предполага големи финансови разходи, а е въпрос на по-агресивна държавна политика.

Според Лютви Местан приоритет трябва да бъде не разширяването на мрежата от български училища в чужбина, където всички предмети се изучават на родния език, а изучаването на български език, история, география в училищата на самите държави, в които се обучават и българи. Добре е да помислим дали не е належащо националната образователна програма да се допълни с раздел за образователната политика сред българите в чужбина, за да може да се търси финансово обезпечаване на тази дейност, посочи той.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина ст. н. с. д-р Боян Кулов заяви, че когато става въпрос за дългосрочна стратегия по отношение на българите зад граница, вниманието трябва да бъде насочено към образованието на подрастващите. Основен инструмент трябва да станат българските училища в чужбина, смята той.

По думите на д-р Кулов българските училища зад граница, заедно със своите настоятелства, представляват най-многобройните и влиятелни организации на наши сънародници, което обуславя тяхното значение за прилагане на всяка успешна политика за българите в чужбина.

Сред темите, които бяха във фокуса на конференцията, са «Запазването на българския език и родното самосъзнание зад граница», «Създаване на единна педагогическа концепция за българските училища в чужбина. Възможности, методи за реализации, участници», «Държавните образоватиелни изисквания по български език в перспективата на Общата европейска езикова рамка и типовете обучение по български език».

Основната цел на форума е да очертае решения за осигуряване на нови възможности децата да получат основните образователни познания, за да могат пълноценно да се интегрират в българската образователна система и в обществото.

Водещи новини

Времето