Заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи се срещна с депутата от Европейския парламент Ян Мулдер

Заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи се срещна с депутата от Европейския парламент Ян Мулдер

Заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи се срещна с депутата от Европейския парламент Ян Мулдер


11 юли 2008 г.


Заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи се срещна на 11 юли 2008 г. с депутата от Европейския парламент Ян Мулдер. Евродепутатът, който е специалист в три области – бюджет, бюджетен контрол, земеделие и развитие на селските райони, е за първи път в България.


На разговора заместник-председателят на Народното събрание отбеляза, че българските политици знаят, че членството в Европейския съюз е процес, който не приключва с присъединяването. По думите му още няколко години България ще бъде изправена пред предизвикателството да превърне юридическото членство във фактическо, каквито са очакванията на българските граждани. Задачата на политиците е да обяснят, че за да станеш европеец, трябва да мислиш като такъв и да знаеш, че всичко зависи от теб, подчерта Юнал Лютфи.


Ян Мулдер отбеляза, че при присъединяването си Испания, Португалия и  Гърция са били най-бедните страни в Европейския съюз и допълни, че просперитетът е въпрос на инвестиции. За да се реализират те обаче е необходимо да има стабилно законодателство и правов ред, подчерта евродепутатът.


Юнал Лютфи заяви, че според българските политици ключът се крие в това законът да бъде един за всички, да има правова държава и да се води ефективна борба срещу корупцията и организираната престъпност. Това е една от основните теми на дискусиите в Народното събрание, отбеляза заместник-председателят на парламента и допълни, че следващата седмица в пленарна зала ще бъдат обсъдени промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, които целят да се подобрят възможностите за разкриване на престъпления във всички етажи на властта. Ние не правим това във връзка с очаквания доклад на Европейската комисия за България, а с оглед укрепването на доверието на българските граждани в държавните институции, подчерта Юнал Лютфи.


Ян Мулдер се поинтересува от отношението на заместник-председателя на Народното събрание към Лисабонския договор. Юнал Лютфи посочи, че България е сред първите страни, чиито национални парламенти ратифицираха Договора от Лисабон. По думите на заместник-председателя на парламента това е много добър документ, който регламентира по-ясно и по-точно институционалното структуриране на Европейския съюз. Той ще създаде условия за укрепване и развитие на Съюза, в който вече членуват 27 държави, допълни Юнал Лютфи.


На срещата заместник-председателят на Народното събрание информира евродепутата, че утре се навършват 17 години от приемането на Конституцията на Република България.

Водещи новини

Времето