Парламентът прие Декларация за българските деца

Парламентът прие Декларация за българските деца

Парламентът прие Декларация за българските деца

10 юли 2008 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 10 юли 2008 г. Декларация на 40-то Народно събрание за децата на България. В нея народните представители потвърждават волята си да осигурят нормативни условия за – преодоляване на неграмотността, качествено образование, добри здравни грижи, зачитане на мнението и достъп до информация за децата на България. Документът е изготвен от Парламентарния консенсус за децата на България. Чрез него депутатите заявяват готовност да осигурят сигурност в семейството и на улицата, защита от насилие и експлоатация, социална сигурност и битови условия, както и свобода на изразяването. Парламентът призовава всички държавни и общински органи, гражданското общество, медиите и родителите да координират усилията си в подобряването на благосъстоянието на българските деца, както и декларира волята си да защитава потребностите на децата и поема отговорност да ги подкрепя в тяхното развитие и да пази здравето им.

Народните представители обсъдиха законопроект за ратифициране на кредитно споразумение за структурен програмен заем между България и Европейската инвестиционна банка 2007 – 2013 г. за съфинансиране по фондовете на Европейския съюз. Споразумението е свързано с изпратено предложение от ЕИБ за отпускане на глобален структурен заем в размер до 700 млн. евро, се посочва в становището на Комисията по европейските въпроси.

Парламентът обсъди на първо четене промени в Закона за пътищата, внесени от Министерския съвет.

Народното събрание обсъди на заседанието си на първо четене промени в Закона за счетоводството и прие на второ четене и промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Времето