Председателите на парламентите на България и Виетнам приеха заявление за сътрудничество между законодателните институции на двете страни

Председателите на парламентите на България и Виетнам приеха заявление за сътрудничество между законодателните институции на двете страни

Председателите на парламентите на България и Виетнам приеха заявление за сътрудничество между законодателните институции на двете страни


23 юни 2008 г.


Заявление за сътрудничество между парламентите на България и Виетнам приеха на 23 юни 2008 г. председателят на Народното събрание Георги Пирински и председателят на Народното събрание на Виетнам Нгуен Фу Чонг. По покана на председателя на българския парламент от 20 до 23 юни 2008 г. виетнамска делегация, водена от Нгуен Фу Чонг, беше на официално посещение в България.


Документът ясно заявява волята ни за по-тясно сътрудничество, за съгласуване на програми, посредством които да се осъществят ползотворни контакти между парламентарните комисии, групите за приятелство и администрациите на двата парламента, отбеляза на срещата с виетнамския си колега Георги Пирински. По думите му отношенията между България и Виетнам в сферите на търговията, икономиката, социалната политика, науката и образованието безспорно се нуждаят от подкрепата и намирането на решения и по парламентарна линия.


Председателят на Народното събрание подчерта, че в контекста на динамичното развитие на икономиките на България и Виетнам има сериозен потенциал във възможностите за двустранно бизнес-партньорство.


Нгуен Фу Чонг отбеляза, че годишният ръст на виетнамската икономика е около 7 на сто и че страната се стреми към стабилни макроикономически показатели. На фона на износа на Виетнам за страни-членки на Европейския съюз, който през 2007 г. възлиза на 8,1 милиарда долара, стокообменът с България е скромен – 46 милиона долара, посочи председателят на виетнамския парламент. Според него е необходимо да се оползотворят максимално условията за търговско партньорство между представителите на бизнеса от двете страни.


В изявление за журналисти след разговора председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че отношенията между България и Виетнам навлизат в нов етап, благодарение на успешните реформи и новата роля на двете страни в международните организации. Той съобщи, че на срещата е било съгласувано съвместно заявление за сътрудничество между двата парламента, в което се посочва, че двете страни ще засилят обмена на информация и опит, особено в законодателната дейност. В тази сфера най-ценни са аспектите, свързани с инвестиционните режими, развитието на формите на икономическо сътрудничество и на функционирането на двата парламента, допълни Георги Пирински. По думите на председателя на Народното събрание има широко поле за взаимодействие и в образованието, науката, в т.ч. размяна на студенти. Специално внимание трябва да се обърне и на развивието на туристическия обмен, смята Георги Пирински.


Досега България, като страна от ЕС, активно е допринасяла за подготовката и съгласуването на новото споразумение за партньорство между Общността и Виетнам като перспективен партньор, каза председателят на Народното събрание. Той уточни, че износът на Виетнам за ЕС е за над 8 млрд. долара, а ЕС е инвестирал във Виетнам над 6 млрд. долара. Това са много мащабни отношения, които се нуждаят от сериозна договорно-правна и политическа подкрепа, подчерта Георги Пирински.


Председателят на виетнамския парламент Нгуен Фу Чонг отбеляза, че Виетнам, като член на АСЕАН от 1995 г., също активно работи за добрите връзки на България със страните от организацията. Във връзка със заявлението на председателите на българското и виетнамското Народно събрание Нгуен Фу Чонг каза, че комисиите по външна политика на двата парламента ще бъдат ангажирани да разработят конкретен план, който да набележи аспектите на съвместното сътрудничество.


По-рано членовете на виетнамската парламентарна делегация поднасоха венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в София. След разговорите в Народното събрание, председателите на двата парламента откриха двустранен бизнес форум в Българската търговско-промишлена палата. Георги Пирински пожела успешна работа на форума и отбеляза, че дейността на деловите среди спомага близките и партньорски отношения между двете страни да намерят отражение и в развитието на икономиките им, както и в повишаване равнището на живота на гражданите им. Той отбеляза пред представителите на бизнеса от двете страни, че могат да търсят и да разчитат на съдействието на парламентарните комисии за подобряване на режимите за търговия и инвестиции.


По време на посещението си в България виетнамската парламентарна делегация се срещна с президента Георги Първанов и с министър-председателя Сергей Станишев.

Времето