Георги Пирински и председателят на Долната камара на парламента на Индия обсъдиха възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество и за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Индия

Георги Пирински и председателят на Долната камара на парламента на Индия обсъдиха възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество и за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Индия

Георги Пирински и председателят на Долната камара на парламента на Индия обсъдиха възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество и за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Индия

17 юни 2008 г.

Възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество и за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Индия бяха сред основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Георги Пирински с председателя на Долната камара на парламента на Индия Сомнатх Чатърджи на 17 юни 2008 г.

По покана на Георги Пирински делегация на Долната камара на парламента на Индия е на официално посещение в България от 17 до 20 юни 2008 г.

Между България и Индия има традиционно добри приятелски отношения и нашата основна задача е да бъдем на равнището на очакванията на гражданите на двете страни за тяхното продължаване и задълбочаване, отбеляза пред госта Георги Пирински. Той увери председателя на Долната камара на индийския парламент, че за България развитието на приятелски и партньорски отношения с Индия е приоритет и допълни, че членството на България в Европейския съюз дава допълнителни перспективи за развитието на тези връзки.

Индия приветства пълноправното членство на България в Европейския съюз, с който поддържаме стратегическо партньорство, подчерта Сомнатх Чатърджи. Винаги е хубаво да имаме един добър приятел в Европейския парламент, който да способства за по-нататъшното развитие на нашето партньорство с тази институция, а в лицето на България ние имаме точно такъв приятел, заяви той.

Председателят на Долната камара на индийския парламент отбеляза, че дружбата между Индия и България е издържала проверката на времето и сега двете страни обсъждат различните области, в които тя да намери и конкретни измерения.  Има интерес от сътрудничество в областите на образованието, високите технологии и отбранителната промишленост, каза той. По линия на парламентарния обмен ние можем още повече да сближим нашите две страни, този обмен допринася за взаимното познаване между страните и за откриване на нови области на сътрудничество, подчерта Сомнатх Чатърджи.

В срещата на председателя на Народното събрание Георги Пирински с председателя на Долната камара на парламента на Индия Сомнатх Чатърджи участваха заместник-председателят на парламента проф. Любен Корнезов, председателят на Парламентарната група за приятелство България – Индия Снежана Гроздилова и народните представители Иван Гризанов (ПГ на Коалиция за България), Петър Кънев, (ПГ на Коалиция за България) и Муса Палев (ПГ на ДПС).

В изявление за журналисти след срещата председателят на Народното събрание отново подчерта, че сътрудничеството между България и Индия се основава на много богата традиция на двустранни приятелски връзки. Споделихме онези стъпки, които и по парламентарна линия следва да дадем в развитието на тези наистина приоритетни и за България, и за Индия отношения на приятелство и двустранно партньорство, подчерта той. По думите на председателя на българския парламент с визитата на председателя на Долната камара на парламента на Индия се открива нова страница в двустранните отношения, насърчена през последните години от посещения на най-високо равнище.

Председателят на Долната камара на парламента на Индия Сомнатх Чатърджи отбеляза, че на срещата са били обсъдени много въпроси и са били констатирани много допирни точки между България и Индия. Той подчерта, че по парламентарна линия много ценно би било сътрудничеството между групите за приятелство между двете страни в българския и в индийския парламенти. Уверен съм, че този обмен ще допринесе за откриване на нови области на сътрудничество, включително и по парламентарна линия, каза Сомнатх Чатърджи.

С голямо удоволствие и надежда отправих покана към председателя на българския парламент да посети Индия и се надявам, че той ще намери подходящото време в своята препълнена програма, за да откликне на нашата покана, съобщи председателят на Долната камара на индийския парламент.

В отговор на въпрос Сомнатх Чатърджи отбеляза, че България и Индия са различни по големина и население страни, но на срещата с председателя на Народното събрание са били констатирани много сходни елементи в позициите им по световните проблеми. И България, и Индия са изправени пред сходни проблеми и ние веднага набелязахме много широк кръг въпроси, по които можем да си бъдем полезни, допълни той.

По-късно председателят на Народната камара поднасе венец на паметника на “Незнайния воин” и разгледа Храм-паметника “Александър Невски”. Индийската парламентарна делегация има среща с Президента на Република България Георги Първанов и със заместник-министър председателя и министър на извънредните ситуации Емел Етем.

На 18 юни 2008 г. Сомнатх Чатърджи и водената от него делегация ще бъдат приветствани в пленарната зала на Народното събрание.

Програмата на посещението същия ден предвижда посещение на училище „Индира Ганди” в Люлин и разглеждане на Националния исторически музей. В Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” индийските парламентаристи ще се срещнат с членовете на клуб „Приятели на Индия”. Председателят на Народната камара на индийски парламент и водената от него делегация ще посетят и Софийския университет “Св.Климент Охридски”, където ще се срещнат с преподаватели и студенти от специалност „Индология”.

На 19 юни 2008 г., четвъртък, индийските парламентаристи ще посетят Велико Търново. Програмата на визитата предвижда разглеждане на сградата на Учредителното Народно събрание и среща с кмета на града д-р Румен Рашев.

Времето