В Деня на детето – 1 юни, в парламента се проведоха „Отворени врати за деца и младежи”

В Деня на детето – 1 юни, в парламента се проведоха „Отворени врати за деца и младежи”

В Деня на детето – 1 юни, в парламента се проведоха „Отворени врати за деца и младежи”

1 юни 2008 г.

Петмесечната Алексана от София беше най-малкият посетител на Народното събрание в рамките на „Деня на отворените врати на парламента за деца и младежи”. Събитието бе организирано от парламентарния пресцентър в партньорство с Асоциация „Български детски и младежки парламент”. Около 940 деца и родители посетиха Народното събрание на Международния ден на детето – 1 юни.

Заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов поздрави първите гости и разказа на младежите любопитни факти за сградата, историята и дейността на парламента. Точно в 10.00 часа четвъртокласникът Михаил от столичното 97-мо училище „Братя Миладинови” удари парламентарния звънец и символично откри Деня на отворени врати в Народното събрание.

Цялата българска история минава през тази сграда, отбеляза проф. Корнезов пред учениците в пленарната зала. Той им разказа кога и как е била построена сградата на Народното събрание, за българските владетели княз Батенберг, цар Фердинанд, Борис III. Надявам се, че като пораснете ще сте тук, за да градите майка България, каза заместник-председателят на парламента.

Ръководителят на пресцентъра на Народното събрание Христо Краевски съобщи пред участниците, че парламентарният пресцентър, в партньорство със „Студентско общество за компютърно изкуство” обмисля реализирането на нов мултимедиен проект - „Конституция за деца с увреждания”. Проектът ще бъде продължение на вече осъществените два проекта "Н@учи за парламента" и "Конституция за деца".

В рамките на Деня на отворени врати се проведе среща-разговор на проф. Любен Корнезов с младежи от Асоциация „Български детски и младежки парламент” на тема „Българската конституция”.

Младите посетители на Народното събрание участваха в анкета, реализирана от Националния център за изучаване на общественото мнение. Според резултатите от проучването, проведено сред 300 деца, интересът към работата на основната държавна институция е много висок. 95% от тях идват със съзнанието, че имат нужда от повече информация за работата на парламента.

83% от младежите отчитат, че посещението в парламента е най-добрият начин да се запознаеш с работата му. Една трета биха предпочели да се информират от Интернет, а на близо 40% не е чужда идеята да научават за парламента от учебни часове.

Пленарната зала се оказва най-интересната и харесвана част от Народното събрание, посочена от 42%. Всеки пети отбелязва, че е впечатлен от архитектурата, а 16% - от картините в сградата. Парламентарният звънец и полилеите също впечатляват децата като емблематични за сградата и институцията, показват резултатите от изследването.

Две трети от анкетираните признават, че би им било по-интересно, ако можеха на днешния ден да говорят непосредствено с депутатите. Посещението се възприема като нещо важно, което следва да бъде заснето и да остане в спомените на децата и семействата.

Поравно се разделят дяловете на желаещите да станат депутати деца и младежи и онези, които нямат подобни желания (49% : 51%). Очевидно е, че няма масова предубеденост към професията и занятието на народните представители, което е видно и от факта на масовото посещение и детския интерес към институцията, коментират социолозите от НЦИОМ.

Запитани кои техни проблеми искат да бъдат решени от депутатите, децата най-често посочват нуждата от добро, европейско образование (16%). На второ място – и най-вече малките посетители, биха искали от парламента да работи за осигуряване на повече места за спорт и игра (12%).

Сред посетителите на сградата на 1 юни 2008 г. бяха и деца от училище „Св. Св. Кирил и Методий” от с. Капитан Димитриево, община Пещера.
Всички малки посетители получиха информационно-образователната книжка за деца „Нашият парламент” – издание на пресцентъра на Народното събрание.


Справка за образователните програми на Народното събрание

Вече пет години Народното събрание развива политиката на активна институционална образователна комуникация. Отдел "Пресцентър и връзки с обществеността организира групови визити в сградата на парламента и поддържа образователните интерактивни сайтове Броят на посетителите на специализираните сайтове се увеличава. Статистиката сочи, че 6591 души на месец средно посещават двата сайта.

Данни от социологически изследвания сочат, че 81 процента от анкетираните деца и ученици застават твърдо зад идеята парламентът да поддържа свой интерективен сайт. Всеки втори от учениците предпочита да се запознае с работата на държавните институции чрез Интернет. Най-силен интерес се регистрира при децата на възраст между 7 и 14 години, а 65 на сто от анкетираните ученици биха искали да получат повече информация за парламента, отбелязват от пресцентъра на НС.

До момента в парламента са осъществени 850 групови образователни визити. Общият брой на посетителите - ученици, студенти, учители и представители на граждански сектор, е 15 500 души. Само през 2007 г. парламентът е бил посетен от 3 200 граждани от всички поколения.

Сред представителите на младежки организации, посетили НС през миналата година са Българско училище за политика, Български младежки червен кръст, Български детски и младежки парламент, Клуб на младия журналист в Хасково и др.
Най-младите посетители на НС през 2007 г. са третокласници от столичното 107 ОУ"Хан Крум", а най-възрастните - двама родолюбиви българи, живеещи в САЩ, сочи справката на НС.

Едно от най-атрактивните места за посетителите е пленарната зала, където те могат да заемат местата на народните представители и да ударят парламентарния звънец. Интерес представлява експозицията в Южното фоайе с портретите на всички председатели на парламента от Освобождението до днес. Богатият и уникален книжен фонд на парламентарната библиотека е също сред интересните за посетителите места.