Парламентът обсъди законопроект за отпускане на кредити с държавна финансова подкрепа на студенти и докторанти

Парламентът обсъди законопроект за отпускане на кредити с държавна финансова подкрепа на студенти и докторанти

Парламентът обсъди законопроект за отпускане на кредити с държавна финансова подкрепа на студенти и докторанти

29 май 2008 г.

Народното събрание обсъди на заседанието си на 29 май 2008 г. на първо четене законопроекта за отпускане на кредити с държавна финансова подкрепа на студенти и докторанти. Той предвижда право да кандидатстват за получаване на кредит с държавна финансова подкрепа да имат студенти и докторанти до 35-годишна възраст от България, Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, които се обучават в редовна форма в държавно или в частно училище у нас. Кредитите ще се отпускат за заплащане на таксите за обучение и/или за издръжка. Правото на кредит за издръжка възниква при раждане на дете по време на обучението и може да се ползва от един от двамата родители, посочва Министерският съвет – вносител на законопроекта. Предвижда се държавата да гарантира изпълнението на задълженията на студентите и докторантите в размер на главницата и лихвата по кредита. Ако кредитополучателят не изпълни задълженията си по договора за кредит, банките ще претендират изпълнението от държавата. Държавата ще заплаща кредитното задължение при смърт или при трайна неработоспособност, както и при раждане на второ или следващо дете в рамките на пет години от изтичането на гратисния период.

Парламентът обсъди на първо четене изменения в Закона за социално подпомагане. Те предвиждат да се намали с половин година ограничителният 18-месечен срок за непрекъснато получаване на социални помощи от безработни лица в трудоспособна възраст.

Народните представители обсъдиха ратификацията на Конвенция номер 102 на Международната организация на труда за социална сигурност от 1952 г., която предоставя минимални стандарти за структуриране на обезщетенията, както и за тяхното администриране и финансиране, и единни насоки за развитие на всички клонове на социалното осигуряване.

Народното събрание обсъди на заседанието си четири кандидатури за инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Кандидатите за инспектори са Васил Петров, предложен от ДПС, Иванка Георгиева, предложена от НДСВ, Незабравка Стоева, номинирана от Коалиция за България и Христо Христов, предложен от независимия депутат Станчо Тодоров.  Двама от тях ще бъдат избрани да попълнят състава на Инспектората към ВСС.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за фуражите, промени в Закона за общинската собственост и ратифицира промени в Конституцията и Конвенцията на Международния съюз по далекосъобщенията, както и Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейските общности и техните държави членки и Република Черна гора.