Договорът от Лисабон беше основна тема на срещата на Валери Жискар д`Естен в Народното събрание

Договорът от Лисабон беше основна тема на срещата на Валери Жискар д`Естен в Народното събрание

Договорът от Лисабон беше основна тема на срещата на Валери Жискар д`Естен в Народното събрание

27 май 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 27 май 2008 г. с Валери Жискар д`Естен, бивш френски президент и бивш председател на Европейския конвент за бъдещето на Европа. В разговора участваха заместник-председателите на парламента проф. Любен Корнезов, Камелия Касабова, Юнал Лютфи и Анастасия Мозер, председателят на Комисията по европейските въпроси Младен Червеняков и председателят на Комисията по външна политика Соломон Паси.

Председателят на Народното събрание приветства госта и подчерта, че визитата дава възможност да се чуе авторитетната преценка на Валери Жискар д`Естен за днешното развитие на Европейския съюз и за перспективата за “нова пролет на Съюза”.

Валери Жискар д`Естен отбеляза, че в конституционния договор, превърнал се с малки промени в Договора от Лисабон, има нарастване на ролята на националните парламенти, което влиза за първи път в европейската система. В новата конституция, която се представлява от Договора от Лисабон, вие имате абсолютно същите права като другите европейски страни, изтъкна той. Гостът подчерта  важната и отговорна роля на България като член на Европейския съюз и допълни, че Съюзът не трябва да прави никакви разлики между своите членове.

България е една от последните две страни, приети в Европейския съюз, и все още има нерешени проблеми, които трябва да бъдат преодолени в полза на всички, каза Валери Жискар д`Естен. Той отбеляза, че българските държавници активно са се ангажирали с това и допълни, че според него би било важно по тези въпроси да се мобилизира общественото мнение.

Георги Пирински отбеляза, че България сериозно разглежда анализите и критиките, които звучат от европейските институции, като отчита, че е страна-член на Европейския съюз, че има пълния обем на своите права и задължения и че проблемите, които среща, трябва да бъдат решавани със съвместни усилия и, разбира се, с отговорностите, които страната ни носи. Председателят на Народното събрание заяви, че постигнатото от страната ни трябва да се оценява обективно. Той подчерта, че България съществено допринася за основни цели, които сега си поставя Европейския съюз и като пример за това посочи поддържането на мира и стабилността в района, съдействието за стабилно социално-икономическо развитие и за утвърждаване на реформите в управлението на държавата.