Парламентът реши безмитните магазини и бензиностанции да бъдат закрити до месец

Парламентът реши безмитните магазини и бензиностанции да бъдат закрити до месец

Парламентът реши безмитните магазини и бензиностанции да бъдат закрити до месец

23 май 2008 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 23 май 2008 г. на второ четене промени в Закона за безмитната търговия. Те предвиждат безмитните магазини и бензиностанции на сухопътните ГКПП със страни, които не са в Европейския съюз, да преустановят дейността си до месец. Срокът започва от влизането в сила на Закона. Лицензите за извършване на безмитна търговия в обектите ще се прекратяват, считано от датата на преустановяване на дейността. Според приетите изменения търговските обекти за безмитна търговия, включително бензиностанциите, както и изграждащите се такива обекти към момента на влизане в сила на Закона в зоните на сухопътните гранични КПП, са държавна собственост и ще се ползват само за целите на граничния контрол или за съпътстващи го дейности. Министерският съвет в едномесечен срок трябва да предложи промени в съответните нормативни актове, с които да определи условията и реда за извършваните дейности на територията на сухопътните ГКПП.

Парламентът одобри предложението на правителството за увеличаване на акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие чрез записване на 135 000 акции с номинал 1 000 специални права на тираж в съответствие с решение на Борда на управителите на банката от 2007 г.

Народните представители гласуваха на второ четене промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, които предвиждат Европейска заповед за арест да може да се получава по факс или по електронна поща.

Парламентът прие на заседанието си на първо четене промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Предлаганите поправки се налагат поради необходимостта от по-ефикасно гарантиране на специална защита на лицата, които съдействат за решаване на важни задачи на правосъдието, се посочва в мотивите на вносителя – Министерския съвет.

Народното събрание започна обсъждането на второ четене на промени в Закона за общинската собственост.