Парламентът обсъди проекторешение за даване на съгласие за заемно споразумение с ЕБВР по проект за социално включване

Парламентът обсъди проекторешение за даване на съгласие за заемно споразумение с ЕБВР по проект за социално включване

Парламентът обсъди проекторешение за даване на съгласие за заемно споразумение с ЕБВР по проект за социално включване

21 май 2008 г.

Народното събрание обсъди на заседанието си на 21 май 2008 г. проекторешение за даване на съгласие за сключване на заемно споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие по проект за социално включване. Предвижда се Министерският съвет да преговаря и да сключи споразумение за заем от 40 милиона евро за проект, съсредоточен в инвестиции в ранното развитие на децата. Съдържанието на проекта е ориентирано към използване на средствата по заема за подсилване на финансирането от Европейския социален фонд по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Заемът ще подкрепи разработването на програма за училищна готовност и ще обединява мерки за предоставяне на социални, образователни и здравни услуги на ниво общини, които отговарят и на условията за финансиране от Европейския социален фонд. Целта на проекта е насърчаване на социалното включване чрез повишаване на училищната готовност на деца до седем години, с насоченост към семействата с ниски доходи.

Парламентът обсъди законопроект за ратифициране на Договора за заем между България и KfW, Франкфурт на Майн за 4 милиона евро, които да бъдат предоставени за рефинансиране на инвестиционни проекти на малките и средните предприятия в градските и земеделските райони, земеделски производители и дистрибутори на селскостопанска продукция.

Народните представители обсъдиха на заседанието си на първо четене промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Измененията, внесени от Министерския съвет, се налагат с оглед необходимостта от синхронизиране на закона с разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс.

Парламентът обсъди на първо четене промени в Търговския закон. Те предвиждат намаляване на минималния изискуем капитал за регистрация на дружество с ограничена отговорност и акционерно дружество.

Народното събрание обсъди на второ четене промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Те предвиждат Европейска заповед за арест да може да се получава по телефакс или по електронна поща.

Времето