Приветствие на председателя на Народното събрание Георги Пирински към участниците в конференцията “Междуинституционално сътрудничество при разследването на корупционни престъпления”

Приветствие на председателя на Народното събрание Георги Пирински към участниците в конференцията “Междуинституционално сътрудничество при разследването на корупционни престъпления”

Приветствие на председателя на Народното събрание Георги Пирински към участниците в международната конференция “Междуинституционално сътрудничество при разследването на корупционни престъпления”


19 май 2008 г.,Съдебна палата, София


Уважаема госпожо изпълнителен директор,
Господин Главен прокурор,
Госпожо министър,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми магистрати,


Позволете да приветствам организаторите и участниците в днешната конференция. Не от проста куртоазия, а като приветствие към хора, които са се ангажирали и през изминалите месеци, и с днешната конференция да покажат, че въпросът за противодействие на корупцията е наистина приоритетен за цялото общество и специално за институциите - всички, които са призвани да преодолеят този проблем. С техническите действия, които произтичат от конференции като тази, от извършеното досега, целта е да се покаже, че в България корупцията не е тихомълком приета като едва ли не допустима практика, а напротив - като зло, което трябва да бъде ограничавано и срещу което трябва да се води възможно най-непримирима борба, като особена опасност за развитието на обществото и за интересите на всеки от гражданите.


Народното събрание безспорно има своята отговорност преди всичко като законодател и както знаете предстои през следващите седмици и месеци да се приемат отговорни законодателни актове какъвто е например законът за конфликт на интереси. И тук също добре съзнаваме, че онова, което бъде представено в Народното събрание като законопроект, трябва да бъде резултат от много интензивна дейност - и на съответните органи на Министерския съвет в достатъчно активен контакт с магистратите, с всички системи на съдебната власт и да отразява достатъчно добре констатациите и препоръките, които неправителствените организации през всичките тези години нееднократно са формулирали или предлагали, на достатъчно сериозни анализи.


Както знаем антикорупционното законодателство е предмет на осмисляне и актуализиране във всички европейски страни и в целия свят. Предизвикателството за изолиране на незаконните практики от публичния процес и от приемането на решения от институциите е постоянно и границата между корупция и лобиране продължава да бъде обект на сериозен анализ и от европейските институции. Така, че можем да постигнем нужния резултат, ако много конкретно и ангажирано всички, които сме отговорни за преодоляването на проблема, си взаимодействаме.


Бих искал да приветствам организацията за нейната 10 годишнина, да споделя надеждата на Главния прокурор, че и през следващите 10 години тя ще има обогатяваща се дейност и взаимодействие с държавните институции. Аз не бих се опитвал да акцентирам коя от системите и кое от звената трябва да е водещо в борбата с корупцията – дали откриването, разследването, преследването, законодателството. Едно е ясно – пред нас стои предизвикателството да покажем, че лозунгът “Нулева толерантност за корупцията!” не е просто красива фраза, подхвърляна от време на време, а е мото, което се стремим да реализираме и да прилагаме в живота.


Искам да ви уверя, че Народното събрание, комисиите в парламента като тази по правните въпроси, по борба срещу корупцията са едни от най-ангажираните и готови за много силно взаимодействие с другите институции и ведомства, призвани да преодолеем този проблем, който има опасност да хвърли сянка върху доброто име на страната ни, който нямаме право да подценяваме или да подминаваме ни най-малко. Трябва да го поставим в центъра на нашето внимание като се постараем да го преодолеем.


Благодаря ви за вниманието!

Времето