Обръщение на Георги Пирински в пленарната зала по повод 9 май

Обръщение на Георги Пирински в пленарната зала по повод 9 май

Обръщение на Георги Пирински в пленарната зала по повод 9 май

9 май 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински направи обръщение към народните представители в началото на пленарното заседание на 9 май 2008 г. По повод забележителните исторически събития, свързани с тази дата, председателят на парламента заяви:

Уважаеми колеги,

Позволете ми да привлека вниманието ви към датата 9 май. Тя маркира две исторически събития – края на Втората световна война в Европа, настъпването на мира, победата над хитлерофашизма и пет години по-късно – декларацията на външния министър на Франция Робер Шуман, с която се поставя старт на изграждането на Обединена Европа.

Тези две събития днес честват хората в цяла Европа и далеч зад границите на нашия континент. Те са свързани и с преклонение пред жертвите на Втората световна война, пред героизма на онези, извоювали победата над хитлеристката коалиция и разбира се – с едно оптимистично, радостно чувство, че народите могат да живеят в съгласие и в мир, могат да бъдат преодолявани вековни вражди, че могат да изграждат един свят, една общност, в която мирът, демокрацията, човешките права, хуманните ценности да бъдат водещи.

Нека да се поздравим с този ден – 9 май. Нека да отдадем почит на тези, които го направиха възможен и нека се стараем да бъдем на равнището на предизвикателството, което Робер Шуман отправи към тогавашна Европа и което остава валидно и днес, включително и с реализацията на Договора от Лисабон, който бе призван да бъде нов старт на европейския интеграционен процес.

Нека се поздравим с тази дата.

Водещи новини

Времето