Народното събрание обсъди промени в Гражданския процесуален кодекс

Народното събрание обсъди промени в Гражданския процесуален кодекс

Народното събрание обсъди промени в Гражданския процесуален кодекс

7 май 2008 г.

На 7 май 2008 г. се проведе първото заседание от лятната сесия на Народното събрание. Представителите на парламентарните групи направиха изявления по повод началото на новия политически сезон.

Народните представители обсъдиха на второ четене текстове от промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), който урежда производството по граждански дела. Предвижда се освобождаване на държавата и нейните учреждения от заплащането на държавни такси, независимо от вида и характера на спорното вземане. Досега държавните учреждения бяха задължени да заплащат значителни по размер разходи за държавни такси по искове за частни държавни вземания и права върху вещи - частна държавна собственост.

В ГПК са предвидени и изменения в размера на паричните вземания. Ако осъденото лице получава трудово възнаграждение или пенсия над минималната работна заплата до 300 лева, може да му се удържа една четвърт от сумата, ако е без деца, и една пета, ако издържа деца.

Ако получава от 300 до 600 лева, размерът на паричните вземания се предвижда да е съответно една трета или една четвърт. Ако осъденото лице получава над 1200 лева месечно и няма деца, да му се удържа горницата над 600 лева, а ако има деца на негова издръжка - горницата над 800 лева, предвиждат промените.

Водещи новини

Времето