Среща на Георги Пирински с министъра на външните работи на Азербайджан

Среща на Георги Пирински с министъра на външните работи на Азербайджан

Среща на Георги Пирински с министъра на външните работи на Азербайджан

18 април 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 18 април 2008 г. с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров, който е на официално посещение в България.

На срещата бе изразено задоволство от развитието на двустранните отношения и заявен стремеж към засилено патрньорство в икономическата и енергийната сфера. Като основен фактор, благоприятстващ качествено новия етап в българо-азербайджанските отношения, бяха посочени  стратегическите планове за развитие на регионалната инфраструктура в Черноморско-кавказкия регион и в Югоизточна Европа.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински изтъкна стремежа на страната ни в настоящия момент да се утвърждава като успешен член на Европейския съюз, да дава своя принос за неговото развитие и да продължи да бъде основен фактор на стабилност в региона. Той запозна госта с резултатите от проведената наскоро в София Седма конференция на председателите на парламентите на държавите-участнички в ПСЮИЕ и с приетите от форума важни документи – Заключителна декларация и Меморандум за разбирателство по интерпарламентарното сътрудничество. Георги Пирински акцентира върху споделеното разбиране по време на конференцията за засилено регионално сътрудничество в интерес на народите от държавите в Югоизточна Европа и на европейските перспективи на региона като цяло.

Основно място в разговора бе отделено на парламентарното сътрудничество, като бе подчертано, че то следва да се задълбочава по линия на връзките между парламентарните комисии и групите за приятелство в двете законодателни институции.