Документалната изложба “Русия и възстановяването на българската държавност 1878-1885 г.” гостува на Държавната Дума на Русия

Документалната изложба “Русия и възстановяването на българската държавност 1878-1885 г.” гостува на Държавната Дума на Русия

Документалната изложба “Русия и възстановяването на българската държавност 1878-1885 г.” гостува на Държавната Дума на Русия

14 април 2008 г.

Документалната изложба “Русия и възстановяването на българската държавност 1878-1885 г.” гостува на Държавната Дума на Руската федерация. Експозицията е посветена на 130-та годишнина от Освободителната руско-турска война, възстановяването на българската държава и годината на Русия в България. Изложбата е предоставена от Народното събрание на Република България.

Експозицията беше открита на 14 април 2008 г. от посланика на България в Русия Пламен Грозданов и заместник-председателя на Държавната Дума Любов Слиска. Приветствия към присъстващите направиха председателят на Комитета при Държавната дума за приятелство с Народното събрание и съпредседател на българо-руския Обществен форум Валерий Драганов и заместник-председателят на Съюза на приятелите на България Кир Лемзенко. На откриването присъстваха депутати, сенатори, представители на руските държавни институции, на МВнР на РФ, на бизнеса и културните среди, на обществени структури, на българската общност и журналисти.

Документалната изложба „Русия и възстановяването на българската държавност 1878 – 1885 г.” беше представена за първи път на 20 февруари 2008 г. в Народното събрание. В нея са включени документи, обхващащи периода от пролетта на 1877 г., когато се поставя началото на гражданското управление в българските земи, до провъзгласяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г.

Изложбата представя инструкциите и заповедите, издадени от Канцеларията за гражданско управление на освободените зад Дунава земи, ръководена от княз Владимир Черкаски, временните правила, утвърдени от Съвета на императорския руски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. В нея могат да се видят и основополагащи за младата българска държава документи, които илюстрират приноса на Русия при създаването на Народното събрание, Министерския съвет, отделните министерства, културните институции, войската.

Сред документите, подредени в изложбата, има и такива, предоставени от Руския държавен военен исторически архив и Архива на външната политика на Руската империя.

След представянето й в Държавната Дума, експозицията ще гостува и в други руски градове.