Среща на Георги Пирински с председателя на Ландтага на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг

Среща на Георги Пирински с председателя на Ландтага на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг

Среща на Георги Пирински с председателя на Ландтага на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг

10  април 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 10 април 2008 г. с председателя на Ландтага на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг Петер Щрауб, който е  на официално посещение в България.

България и една от най-динамично развиващите се федерални провинции имат подчертан интерес да развиват активно сътрудничество в рамките на Европейския съюз, единодушни бяха Георги Пирински и Петер Щрауб.

Парламентите са призвани да подкрепят и разширяват вече установените интензивни връзки на правителствено ниво, заяви председателят на Народното събрание. Той подчерта, че в настоящия момент страната ни е изправена пред предизвикателството да се утвърждава като успешен член на ЕС и да дава своя принос за неговото развитие.

Председателят на Ландтага заяви, че политическите и делови кръгове в Германия следят с особен интерес развитието на страната ни и са силно заинтересовани от нови форми на партньорство с България. Щрауб определи първата година от членството на страната ни в ЕС като успешна и обнадеждаваща. Готови сме да ви подкрепяме в икономическата област и да ви оказваме експертно съдействие за продължаването на процеса на приватизация, заяви Петер Щрауб. Той допълни, че силната страна на Баден-Вюртемберг е в средната класа, която в периоди на резки икономически промени винаги е показвала своята устойчивост.

Сред позитивните страни на едногодишното членство в Европейския съюз Георги Пирински открои динамизирането на икономическите връзки, разширените шансове за реализация на българските граждани, силата на европейската солидарност, почувствана от обществото ни по повод освобождаването на медиците ни от Либия. Председателят на парламента припомни усилията на ЕС и особено на германското председателство за благоприятното разрешаване на случая.

България е стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа и активно работи за прилагането на успешни политики за развитие на Дунавско-Черноморското сътрудничество, заяви на срещата Георги Пирински. Пред своя гост той изтъкна също, че страната ни е сред първите, ратифицирали Договора от Лисабон с ясното разбиране, че по този начин страната ни дава своя принос за увеличаване дееспособността на Съюза и благосъстоянието на неговите гражданите.

Председателят на Народното събрание потвърди интереса на България да се възползва от опита на Баден-Вюртемберг в насърчаването на научните изследвания, енергийната ефективност и в прилагането на нови технологии.

На срещата между двамата председатели бе споделено разбирането за необходимостта от активно междупарламентарно сътрудничеството. Изразена бе и готовност за обмяна на опит на ниво парламентарни комисии.

В Народното събрание Петер Щрауб се срещна още с председателя на Комисията по европейски въпроси Младен Червеняков и с председателя на Комисията по транспорт и съобщения Йордан Мирчев.

Програмата на посещението на 11 април 2008 г. предвижда среща със заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин. Председателят на Ландтага на Баден-Вюртемберг ще бъде приет и от Президента на Република България Георги Първанов.